Met de fietstaxi door Camagüey, Cuba

Op de fietstaxi door Camagüey

Alhoewel veel minder bekend dan Havana en Santiago de Cuba, is Camagüey na deze twee steden, de derde grote stad van Cuba qua inwonersaantal. In Camagüey wonen bijna 300.000 mensen. De stad kent een groot historisch centrum met koloniale gebouwen en kerken. Tijdens de rondreis door Cuba maakten we een stadstour per fietstaxi door het oude centrum. Ik heb zelf ook even geprobeerd een stukje te fietsen op de fietstaxi, zoals je ziet op de foto, maar dat viel behoorlijk tegen haha.

Doolhof van straatjes

Als je zelf op pad gaat in Camagüey zul je merken dat het centrum een doolhof van straatjes is en bijna geen enkele straat helemaal recht loopt. Dit komt doordat de stad als welvarend veeteelt en suikercentrum vroeger flink in de belangstelling stond bij piraten. Om hen te verwarren werd een doolhof aan straten aangelegd.

Op de fietstaxi door Camagüey

Pleinen van Camagüey – Plaza de las Trabajadores

Camagüey telt talrijke pleinen. Het Plaza de las Trabajadores vorm het middelpunt van het oude centrum. Aan dit plein vind je de kerk Iglesia de la Merced. Het gebouw kent verschillende bouwstijlen. Dit komt doordat het oorspronkelijk in 1748 werd gebouwd, maar in 1906 weer is herbouwd.

Ignacio Agramonte

Aan de zuidkant van het Plaza de las Trabajadores staat het Casa Natal Ignacio Agramonte. Dit is de geboorteplaats van verzetsheld Ignacio Agramonte die een belangrijke rol speelde in de tienjarige oorlog tegen Spanje (1868 – 1878). Hij speelde ook een belangrijke rol bij het opstellen van de eerste Grondwet van Cuba in 1869.

Parque Agramonte Camagüey

Verder zuidwaarts ligt het Parque Agramonte. Dat eveneens geheel in het teken staat van Ignacio Agramonte en Cuba’s nationale trots.

Tip! In het Parque Agramonte ligt ook het Casa de Arte Ileana Sánchez y Joel Jover. Dit is een koloniaal huis vol schilderijen, sculpturen en antiek. Een perfecte plek om originele souvenirs te kopen.

Als je vanuit het Parque Agramonte nog verder naar het zuiden gaat, zie je in de verte al direct de Catedral Metropolitana met op de torenspits een groot Christus-beeld. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over stad.

Plaza San Juan de Dios

Een ander belangrijk plein in Camagüey is het Plaza San Juan de Dios. Hier staat het kerkcomplex Iglesia y Hospital de San Juan de Dios. Hoogtepunt van het interieur in de barokke kerk is het hoofdaltaar met de drie figuren van de heilige Drie-Eenheid. Zoals de naam overigens al doet vermoeden, ligt naast de kerk een ziekenhuis. Tegenwoordig is in dit gebouw een expositie met documenten uit de stadsgeschiedenis en koloniale architectuur te zien.

Plaza del Carmen

Aan de westkant van de oude stad bevindt zich het Plaza del Carmen. Dit plein is versierd met levensgrote bronzen beelden van de beeldhouwster Marta, Jimenez Peres. Op het plein kun je ook de Iglesia de Nuestra Señora del Carmen bezoeken.

Plaza del Carmen Camagüey

Hotel in Camagüey

Wij verbleven in Camagüey in het hotel Puerto principe. Dit hotel ligt aan een grote hoofdstraat van Camagüey, vlakbij het treinstation. Je hoort dus ook regelmatig treinen voorbij komen en omdat toen wij verbleven in Camagüey het er net carnaval was, was er ook het nodige rumoer op staat ś avonds. Maar ook dat heeft wel weer natuurlijk. Verwacht alleen niet teveel van het hotel, want het is een heel simpel hotel. Maar voor één of twee nachten is het prima te doen.

Let op! Alhoewel Cuba redelijk veilig is voor toeristen en er nauwelijks criminaliteit is, ligt dit in Camagüey anders. Let in deze stad extra goed op je spullen, vooral tijdens evenementen of op drukke plekken lopen er nog al eens zakkenrollers rond. Ook is het niet aan te raden waardevolle spullen in je hotelkamer te laten liggen.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie