Cuba, Pinar del Rio en de Viñales Vallei

Koffieplantage Las Terrazas in Cuba

Na ons verblijf in Havana, reisden we door naar Pinar del Rio in het westen van Cuba. Deze regio staat bekend als het centrum van de tabaksindustrie van het land. Dit komt vooral doordat het midden van Cuba in handen was van de suikerbaronnen. Veel kleine boeren trokken hierdoor namelijk met tabaksplantjes in hun bagage naar Pinar del Rio.

Bezienswaardigheden in Pinar del Rio

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Pinar de Rio is dan ook de sigarenfabriek, Fábrica de Tabacos Fransisco Donatién. Meer dan 100 arbeiders rollen hier sigaren van tabaksbladeren en zorgen dat de sigaren vervolgens netjes verpakt worden. Je kunt in deze fabriek een rondleiding volgen, maar je mag er helaas geen foto’s maken.

Rumdestileerderij Casa del Ron, Cuba

Tip! In dezelfde straat als waar deze fabriek staat, kun je in het winkeltje Casa del Ron, rum en sigaren kopen. Altijd leuk als souvenir voor thuis natuurlijk.

Las Terrazas, Cuba

Als je in Pinar del Rio bent, is een bezoek aan het dorp Las Terrazas zeker de moeite waard. Je kunt hier in de omgeving mooie wandelingen maken in het beboste gebieden of de terrassen bewonderen. In de omgeving vind je ook veel restanten van oude koffieplantages. Hier zie je nog de restanten van hoe het er aan toe ging tijdens de 18e eeuw toen de Franssen hier een koffie hausse lanceerden. Indrukwekkend zijn bijvoorbeeld de overblijfselen van kleine hokjes waren de slaven verbleven die op de plantages werkten.

Koffieplantage Las Terrazas in Cuba

Valle de Viñales, Cuba

Een andere interessante excursie in de buurt van Pinar del Rio is een bezoek aan de Viñales vallei. Deze vallei kenmerkt zich door de rode zandpaden en de vele kalkrotsen die je in de vallei ziet liggen. Deze rotsen worden ook wel ‘olifantruggen’ genoemd. Het is zeker de moeite waard om bij een bezoek aan de Valle de Viñales een rondleiding te boeken. Een gids kan je namelijk veel vertellen over de bijzondere flora en fauna die je alleen in dit gebied op Cuba tegenkomt. In het hele dal komen bijvoorbeeld alleen 660 plantensoorten voor, waaronder de bijzondere kurkpalm.

Vinales vallei Cuba

Met een wandeling kun je slechts een klein deel van de Valle de Viñales bezoeken. Wil je een groter deel kunnen bekijken, dan kun je bijvoorbeeld een fiets huren bij Restaurant Don Tomás in het centrum van Viñales.

Boottocht grotten Vinales

Naast een wandeling of fietstocht door de vallei, kun je ten Noorden van Viñales ook een tocht maken door grotten die zijn ontstaan in de rotsen. In de Cueva del Indio kun je boottocht maken langs druipsteenformaties. Deze tocht duurt echter slechts 5 tot 10 minuten en word daarom door sommigen gezien als een ‘toeristenval’. Desalniettemin is het mooi tochtje en omdat het niet zoveel kost, maakt het ook niet uit dat het maar kort duurt.

Hotel Villa Aquas Claras

Tijdens ons verblijf in Pinar de Rio verbleven we op het park Villa Aquas Claras. Dit park bestaat uit een aantal huisjes waar je kunt overnachten, daarnaast is er een zwembad op het park en kun je activiteiten boeken in de omgeving, zoals paardrijden of salsa lessen op het park zelf. Ik vind persoonlijk dit park echt een aanrader. Ook vanwege het personeel dat erg gezellig is en vooral tijdens de avonduren graag er iets leuks van maakt met bijvoorbeeld salsadansen en andere muzikale activiteiten.

Hotel Villa Aquas Claras, Pinar del Rio

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie