Beijing – Hoogtepunten en bezienswaardigheden

Plein Hemelse Vrede Beijing

Ondanks dat Shanghai meer inwoners heeft, is Beijing toch echt de bekendste stad van China. Deze stad wordt in Nederland ook wel Peking genoemd. Beijing laat meer van het oude China zien en is officieel de hoofdstad van China. Op het gebied van politiek en cultuur is ze dat ook zeker, maar op economisch vlak is Shanghai de hoofdstad van China. Beijing of Peking heeft qua bezienswaardigheden misschien nog wel veel meer te bieden dan Shanghai. In de paar dagen dat we in Beijing zijn geweest heb ik natuurlijk lang niets alles kunnen zien en doen. In dit artikel lees je dus wat voor mij de hoogtepunten van Beijing waren.

Plein Hemelse Vrede Beijing

Plein van de Hemelse Vrede – Tian’anmén Square

Veel toeristen starten een bezoek aan Beijing op het beroemde plein van de Hemelse Vrede. Het Tian’anmén Square is vooral bekend van de rellen in 1989 waarbij honderden mensen hun leven verloren. Dit is trouwens nog steeds een incident waar in China niet vrijelijk over gesproken wordt.

Het Plein van de Hemelse Vrede wordt omgeven door vier grote gebouwen. De twee belangrijkste bezienswaardigheden hiervan zijn de Poort van de Hemelse Vrede met daarachter de Verboden Stad (aan de noordkant van het plein) en het mausoleum van Mao Zedong aan de Zuidkant van het plein. Om het mausoleum te bezoeken moet je wel je paspoort bij je hebben.

Aan de Oostzijde van het Tian’anmén Square vind je ook het Nationale Museum van China. Het gebouw aan de Westzijde is de Grote Hal van het Volk, waar het parlement is gezeteld.

Verboden stad Beijing

De Verboden Stad – Forbidden City

De bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen als je het Plein van de Hemelse Vrede bezoekt is de Verboden Stad. Dit is het grootste paleizen complex ter wereld. Het paleis heet de Verboden Stad, omdat het 500 jaar lang niet toegankelijk was voor Chinezen. In die tijd was het paleizen complex het exclusieve domein van de Keizerlijke familie. Binnen in het complex is te veel te zien om hier te beschrijven. Het beste kun je een audio tour kopen of als je met een groep bent, een gids meenemen die bij de poort zich aanbieden. Let wel goed op dat je een gids uit kiest die goed Engels spreekt.

Jingshan Park en de Kolenheuvel

De ingang van de Forbidden City is aan de zuidzijde. Je kunt het complex wel aan diverse zijden verlaten. Een aanrader is om de Noordelijke uitgang te kiezen. Als je vanuit daar de brug over het water neemt, kom je in het Jingshan Park. In dit park staat een grote heuvel, bekend als de Kolenheuvel. Als je de heuvel beklimt, heb je een spectaculair uitzicht over de Verboden Stad.

Hutong, Beijing

Hútòng

Een Hutong is een oude Chinese woonwijk. De bekendste van deze traditionele wijken in Beijing is de Nanluogo Xinag. Je kunt je per fietstaxi laten vervoeren of te voet een wandeling maken door deze wijk. Ik vond het erg indrukwekkend om een typische Chinese woonwijk te bekijken. We zijn ook bij een bewoner binnen geweest. Deze man verdiende veel geld met ‘krekelgevechten’. In deze Hutong vind je ook heel veel leuke winkeltjes en kraampjes met eten. Je kunt hier zeker wel een paar uur rondstruinen.

Drum Tower Beijing

Drum en Bell Tower

Vlakbij de Hutong liggen de Bell Tower en de Drum Tower. De Torens werden vroeger gebruikt om de tijd aan te geven. Elk uur werd er op drums gespeeld en met de bellen geluid in de torens. Beide torens kun je beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. In de Drum toren wordt een paar keer per dag een ceremonie gehouden waarbij de drums worden bespeeld. De tijden wisselen regelmatig. Bij de ingang zie je hoe laat de ceremonies die betreffende dag zijn.

Lama Tempel

Een bijzondere tempel in Beijing is de Lama Tempel. Dit is de meest bekende Tibetaanse boeddhistische tempel buiten Tibet. Een bezoek aan deze tempel lijkt haast een oase van rust in het drukke Beijing. Alleen daarom al zou je deze tempel moeten bezoeken.

Temple of Heaven Beijing

Temple of Heaven

De Tempel van de Hemel moet je eigenlijk ‘s ochtends bezoeken. De tempel ligt namelijk in een groot stadspark en in de ochtend zie je hier veel Chinezen hun Tai chi oefeningen doen, maar ook gedurende de dag zie je er nog veel Chinezen dansen, sporten, een potje schaak spelen en soms zitten er vrouwen te breien. Het park op zich is dus al een hele beleving. De Temple of Heaven bestaat uit verschillende gebouwen een groot altaar deze staan verspreid door het park.

Zomerpaleis (Summer Palace)

Even ten Noorden van Beijing ligt het Zomerpaleis. Zoals de naam al doet vermoeden, was dit het zomerverblijf van de keizers. In de tuinen van het paleis kun je heerlijk wandelen. Tevens is er een hele lange houten corridor waar je doorheen kunt lopen. Aan de binnenkant van de corridor zie je diverse schilderingen. Om bij het zomerpaleis te komen moet je het Kúnming meer oversteken. Je kunt dit per veerboot doen.

Summer Palace Beijing

Bezoek de Chinese muur

Veel toeristen maken als ze in Beijing zijn ook een uitstapje naar de Grote Muur. Je kunt verschillende delen van de muur bezoeken in de buurt van Beijing. We zijn naar het deel gegaan bij Juyongguan. Dit ligt op 55 kilometer van Beijing. Hier hebben we de muur beklommen en er een stuk over gewandeld. Ik vond dit zelf de meest indrukwekkende excursie tijdens het verblijf in Beijing.

Chinese muur

Eettips in Beijing

Beijing DuckAls je in Peking bent, moet je natuurlijk een keer pekingeend eten. Het meest gerenommeerde restaurant om dit te doen is het restaurant Beijing Dadong Roast Duck Restaurant. Maar je vind in de diverse reisgidsen nog veel meer restaurants waar je deze specialiteit uit Beijing kunt eten.

Een andere aanrader is de Donghuamen Night Market. Dit is een markt met talrijke kraampjes waar je allerlei soorten eten uit kunt proberen. Van lams-, rund- en kippenvlees tot meer exotische dingen, zoals sprinkhanen, inktvissen en zeepaardjes op een stokje. Er is van deze markt ook een versie voor overdag. Die vind je in de Wangfujing Snack Street.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie