Shanghai – Bezienswaardigheden en tips

Oriental Pearl Tower Shanghai

De havenstad Shanghai is de eerste plaats die ik in 2013 bezocht tijdens een rondreis door China. Deze stad heeft een heel modern karakter. Heel anders dan de hoofdstad Beijing. Ik kan dus ook niet zeggen welke van de twee steden met het meest aanspreekt. Ik kan je wel vertellen welke dingen in Shanghai het mooiste vond om te zien of het leukst om te doen. In een latere blogpost vertel ik je dan over Beijing.

Top 7 bezienswaardigheden in Shanghai

In Shanghai is zoveel te zien en te doen, dat het onmogelijk is om alles te behandelen. Ik beperk me hier tot de zeven bezienswaardigheden die ik het mooiste en meest indrukwekkend vond.

1. Shanghai Oriental Pearl Tower

Eén van de opvallendste gebouwen in skyline van Shanghai is de Oriental Pearl Tower. Dit is een tv-toren in het financiële district van Shanghai. De toren is 468 meter hoog en was toen hij geopend werd, in 1995, de hoogste toren in de Volksrepubliek China. De toren is van de buitenkant het best te bewonderen vanaf de Bund aan de overkant van de rivier, maar ook de toren van binnen bezoeken is de moeite waard.

Shanghai Oriëntal Pearl Tower Shanghai Oriëntal Pearl Tower

 In de toren is een lift die je naar drie observatieniveaus kan brengen. Wij zijn naar de bovenste gegaan, op 350 meter hoog. Op deze verdieping heb je een glazen vloer waardoor je over de stad onder je kunt kijken. Ik heb geen hoogtevrees, maar ik vond het toch wel even wennen om zo hoog op een glazen vloer te staan.

2. Shanghai History Museum

Shanghai History MuseumOp de begane grond van de Shanghai Oriental Pearl Tower bevindt zich het Shanghai Historisch Museum. Ik vind dit het gaafste museum dat ik heb gezien tijdens mijn rondreis door China. In het museum zijn allerlei oude Chinese straten nagebouwd, waar je echt doorheen kunt lopen en in de diverse gebouwen zie je zeer gedetailleerde taferelen met op en oude voorwerpen, zodat je een goed beeld krijgt van het oude China. Ik had dit zeker niet willen missen.

3.The Bund

Shanghai bestaat uit twee delen die worden gescheiden door de rivier Huángpû. Aan de ene kant vind je het financiële district Pudong en aan de andere kant vind je het district Puxi. In Puxi bevinden zich de meeste historische bezienswaardigheden, zoals The Bund. Dit is de promenade aan de Huángpû rivier. Langs The Bund vind je allerlei 19e eeuwse bankgebouwen, hotels en handelsgebouwen.

The Bund Shanghai

Tip! Zodra het donker wordt, kun je vanaf de Bund een lichtshow bekijken die wordt geprojecteerd op de gebouwen aan de overkant van de rivier. Ook de Shanghai Oriental Pearl tower is dan extra mooi uitgelicht. Je kunt ook een boottocht boeken waarmee je ’s avonds over de rivier vaart en uitzicht hebt op zowel The Bund als de lichtshow op het financiële district.

4. East Nanjing Road

East Nanjing Road, ShanghaiVanaf The Bund kun je de East Nanjing Road volgen naar het People’s Square. De East Nanjing Road is het grootste winkelstraat van Shanghai. Voor wie van shoppen houdt, is dit dus the place to be. Ik heb deze straat niet uitgebreid bezocht, omdat dit nog maar het begin van de reis was en ik het shoppen meestal bewaar voor wat later, zodat ik mijn souvenirs niet al de hele reis hoef mee te sjouwen.

5. People’s Square

Huwelijksmarkt People's Parc ShanghaiHet People’s Square is één van de grootste en drukste pleinen van Shanghai. Rondom het plein is veel verkeer en onder het plein liggen een metrostation en een aantal voetgangerstunnels. Rondom het plein vind je enkele belangrijke theaters, musea en gebouwen.

Direct aan het plein ligt ook het People’s Parc. Dit is een oase van rust midden in drukte van Shanghai. Zeker een aanrader als je dus even tot rust wilt komen. In het park zie je veel Chinezen die bijvoorbeeld aan het vissen zijn, dansen, muziek maken etc. In het park is sinds 2004 ook een huwelijksmarkt. Hier hangen advertenties en staan kraampjes huwelijksmakelaars of ouders die een partner zoeken voor hun kind.

6. Yu gardens Shanghai

Vlakbij The Bund, aan het andere uiteinde dan waar de East Nanjing Road is, kun je Yu gardens of Yuyuán gardens bezoeken. Deze historische tuinen zijn gebouwd ten tijden van de Ming dynastie en bevinden zich in het oude gedeelte van de stad. Trek er gerust een dagdeel voor uit om rond te struinen door deze tuinen want er is genoeg te zien. Bij de Yuyuán gardens is ook een bazaar waar je allerlei souvenirs kunt kopen. En wil je even uitrusten na het bezoeken van de tuinen dan kun je een theeceromonie bijwonen in het Húxinting theehuis dat naast de ingang van Yu gardens ligt.

Yu Gardens Shanghai Theecermonie Yu Gardens Shanghai

7. Jade Buddha Temple

Jade Buddha Tempel ShanghaiTot slot hebben we in Shanghai nog de Jade Buddha Tempel bezocht. Dit is één van de weinige actieve boeddhistische tempels. In de tempel bevindt zich een 1,9 meter hoge groene Boeddha gemaakt van het gesteente jade.

Nog veel meer bezienswaardigheden in Shanghai

Ik ben in totaal 2,5 dag in Shanghai geweest. Nog lang niet genoeg om alles te zien dus. Zo schijnt de wijk French Concession ook een leuke wijk te zijn met veel bezienswaardigheden. Dit is dus zeker iets voor een eventueel volgend bezoek aan Shanghai.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie