Arroz con leche – Rijstebrij Cuba style

Arroz con leche Cuba style

Arroz con leche lijkt op wat we in Nederland kennen als rijstebrij, een pudding van rijst die wordt ingekookt met melk en suiker. Ik at dit toetje voor het eerst op Cuba en had het daarvoor nog nooit gegeten in Nederland. Voor mij is dit dus een typisch Cubaans nagerecht.

Dit recept komt net als de Ropa Vieja, waar ik eerder over blogde, uit het kookboek ‘The Cuban Table’ van Ana Sofía Peláez en Ellen Silverman. Ik heb zelf een paar kleine aanpassingen gedaan in het recept. Zo heb ik de melk vervangen door amandelmelk en heb ik in de plaats van limoen sinaasappelschillen gebruikt. Dit laatste simpelweg, omdat de limoenen op waren in de supermarkt toen ik boodschappen ging doen voor dit recept.

Arroz con leche

Alvast een kleine tip vooraf: begin de avond van tevoren al met de voorbereiding voor dit gerecht!

Ingrediënten Arroz Con leche

Voor 4 porties

95 gram dessertrijst
750 ml amandelmelk (of 1 liter koemelk)
500 ml water
Een mespuntje zout
4 stokjes kaneel
100 gram suiker
1 theelepel vanillearoma
Schil van 1 grote sinaasappel (of van 2 grote limoenen) in lange repen
Gemalen kaneel (naar smaak)

Rijstebrij Cuba Style

Bereiding Arroz con Leche Cuba Style

Doe de rijst in een grote schaal en voeg een laagje water toe, zodat de rijst net onder staat. Plaats de schaal in de koelkast en laat dit minstens 8 uur staan. (Vandaar dus dat je best de avond van tevoren al kunt beginnen).

Na 8 uur, kun je de rijst afgieten in een zeef. Doe de rijst vervolgens met 500 ml water in een ruime pan, voeg een mespuntje zout toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst sudderen, totdat het water bijna volledig is opgenomen. Dit duurt ongeveer 10 tot 12 minuten.

Roer nu de melk en de kaneelstokjes erdoor en breng het geheel opnieuw aan de kook. Zet het vuur weer laag en laat het nu 25 tot 30 minuten sudderen, totdat de rijst zacht en romig is. Roer hierbij regelmatig.

Voeg nu de suiker, vanille aroma en de citrusschillen toe. Goed roeren en 10 minuten laten sudderen. Blijf hierbij steeds goed roeren.

Als dit klaar is, verwijder je de citrusschillen. De kaneelstokjes kun je eventueel nog gebruiken als versiering bij het opdienen.

Arroz con leche Cuba

Giet de pudding in een grote schaal, of in 4 kleine schaaltjes en besprenkel het naar smaak met gemalen kaneel. Laat de pudding nu eerst afkoelen tot kamertemperatuur en daarna nog minstens twee uur in de koelkast, voordat je de Arroz con leche serveert.

Je kunt de pudding nog ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie