Andorra bezienswaardigheden – Wat te doen in Andorra?

Sint Johannes van Casellekerk, Andorra

Andorra is een klein staatje dat in de Pyreneeën ligt op de grens tussen Frankrijk en Spanje. In 2009 reisde ik met mijn ouders en broertje door Andorra. Hierover schreef ik destijds al een reisverslag op dit blog. In dit artikel geef ik je kort enkele tips voor bezienswaardigheden in Andorra.

Escaldes en andere bergdorpjes

Bergdorpje AndorraAndorra bestaat uit drie valleien. Deze worden gescheiden door twee rivieren. De Valira del Nord en de Valira d’ Orient. Deze komen samen bij Escaldes. Daar gaan de rivieren samen over in de Gran Valira.

Behalve Escaldes, kent Andorra natuurlijk nog veel meer plaatjes en dorpjes, zoals Canillo, Encamp en Ordino. Het loont zeker om enkele dorpjes te bezoeken en de karakteristieke bouwstijl van de huizen en kerkjes te bewonderen. En vergeet onderweg natuurlijk niet te genieten van het mooie berglandschap.

Sint-Johannes-van-Caselleskerk

Sint Johannes van Casellekerk, AndorraMisschien wel het meest kenmerkende bouwwerk van Andorra is de Kapel van Sant Joan de Caselles. Deze kerk werd gebouwd in de 12e eeuw. De kerk is niet alleen mooi van de buitenkant, maar vooral de binnenkant is ook het bezichtigen waard.

Omdat Andorra zelf buiten het wintersportseizoen niet zo heel veel bezienswaardigheden heeft, zijn we ook een paar keer vlak over de grens in het Noorden van Spanje geweest.

Seu d’Urgell

Olympic Parc del Serge, Seu d'UrgellLa Seu d’Urgell is een dorpje in de Catalaanse provincie Lleida. De bisschop van Urgell is co-Staatshoofd van Andorra. Elke dinsdag en donderdag kun je in dit dorpje een lokale markt bezoeken met typisch Spaanse producten.

Het dorp Seu d’Urgell is ook bekend van de Olympische Spelen in de zomer van 1992. Tijdens de Olympische spelen die werden georganiseerd in Barcelona werden in dit dorpje de kano en kajak onderdelen gehouden. In het Olympische Parc del Segre zie je nog steeds de kunstmatig aangelegde wildwaterrivier en zie je er nog regelmatig kanoërs en kajakkers oefenen.

Vall de Nuria

Vall de NuriaVallei de Nuria is te bezoeken vanuit het Catelaanse dorpje Ribes de Friser. In dit dorpje kun je overstappen op een tandradtreintje dat je naar de vallei brengt. De rit in het treintje is op zichzelf al indrukwekkend omdat je kunt genieten van de mooie natuur in de vallei. Eenmaal aangekomen in de vallei lonkt het meer. In de zomer zie je ook veel mensen picknicken en pootje baden in het het meer. Als je heel dapper bent, waag je misschien nog een duik in het water. Maar wees gewaarschuwd. Het meer is gevuld met bergwater en daardoor behoorlijk koud. Ik durfde het wel aan om hier te pootje baden, maar ook daarvoor moesten de tanden even op elkaar. Brrr.

Conclusie over bezienswaardigheden in Andorra

Andorra is vooral het bezoeken waard vanwege de mooie natuur en het berglandschap. Het was de eerste keer dat ik echt een vakantie in de bergen heb gehad. Maar voor wie toch ook graag wat culturele uitstapjes doet, raad ik zeker aan om af en toe uit te wijken naar het Noorden van Spanje.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie