Aardbeienvlaai recept (lactosevrij)

Aardbeienvlaai lactosevrij

Aardbeienvlaai is één van lievelingsvlaaien. Ik was er als kind al dol op. En geef nou toe, wie wordt er nou niet vrolijk bij het zien van zo’n zomerse vlaai.

Met dit recept kun je eenvoudig zelf een aardbeienvlaai maken. Ik koos voor een variant met een echte vlaaibodem en een vulling van custardpudding. Deze aardbeienvlaai is ook nog eens lactosevrij.

Recept voor aardbeienvlaai – Ingrediënten

Voor de bodem:
200 gram bloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
100 ml sojamelk
2 eetlepels suiker
30 gram plantaardige boter, gesmolten
Een beetje zout
1 eidooier

Voor de custardpudding:
500 ml sojamelk
35 gram custardpoeder
35 gram suiker

Voor de topping:
750 gram aardbeien
2 eetlepels aardbeienjam
4 eetlepels water
In plaats van de aardbeienjam en water kun je ook agar agar gebruiken.

Zelf aardbeienvlaai maken – Voorbereiding

We beginnen natuurlijk met het maken van de bodem. Verwarm in een steelpannetje de sojamelk totdat deze handwarm.

Doe in één kom de bloem, gist, suiker en zout. Meng dit door elkaar en maak er een kuiltje in. Hierin giet je de sojamelk, de gesmolten boter en de eidooier. Kneed alles goed door elkaar totdat je een soepel deeg hebt.

Dek het deeg af met een doek en laat het minimaal een uur rijzen.

Maak ondertussen de custardpudding. Hiervoor meng je de suiker en het custardpoeder. Roer er vervolgens zes eetlepels van de sojamelk doorheen.

De rest van de melk verwarm je in een steelpannetje. Als de melk goed warm is, voeg je er het custard mengsel aan toe. Goed roeren met een garde, zodat je geen klontjes krijgt!

Breng het al roerend aan de kook en zet dan meteen het vuur lager. Laat alles nog 3 minuutjes heel zachtjes verwarmen. Blijf wel goed roeren. Je voelt de pudding dikker worden. Haal de pan van het vuur en laat de pudding afkoelen en verder opstijven.

Vlaai met custardvulling

Lactosevrije aardbeienvlaai maken – Opbouw

Als het deeg voor de bodem klaar is met rijzen, kun je de aardbeienvlaai verder gaan opbouwen. Vet eerst een vlaaivorm in met plantaardige boter en verwarm de oven voor op 190 graden.

Druk de lucht uit het deeg en rol op een bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en de randen van je vlaaivorm te bedekken. Leg de bodem in de vorm. Druk de bodem en de zijkanten goed aan en prik gaatjes in de bodem. Deeg dat over de randen heen komt snijd je weg.

Vul de bodem met de custardpudding. Strijk alles met een spatel mooi glad en bak de vlaai in 20 tot 25 minuten in de oven. De pudding zal nog een beetje ‘wobbly’ zijn als de vlaai uit de oven komt, maar dat komt goed als de vlaai afkoelt.

Zelf aardbeienvlaai maken – Versiering

Als de vlaai goed afgekoeld is, kun je ‘m uit de bodem halen en gaan versieren met de aardbeien. Halveer de aardbeien en leg ze met de platte kant naar beneden op de vlaai. Ik vind het het handigst om te beginnen met de buitenste rand en de aardbeien steeds om en om te leggen. Dus eentje met de punt naar boven en de volgende met de brede kant naar boven etc. etc.

Een nadeel van verse aardbeien op een vlaai is dat ze snel gaan bederven. Daarom hebben aardbeienvlaaien van de bakker altijd zo’n jelly-glans laagje erop zitten. Dit is gelatine en beschermt de aardbeien. Je kunt ook Agar Agar gebruiken, want gelatine is niet vegetarisch.
Ik koos voor een gemakkelijkere variant. Door wat aardbeienjam en water met elkaar te mengen krijg je ook een gelei-achtige substantie. Bestrijk hiermee de aardbeien. Je kunt de aardbeien op de vlaai dan een dag of twee goed houden.

Aardbeienvlaai lactosevrij

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.