Zweedse salade met haring, bietjes en zalm

Zweedse salade met haring en bietjes

Op dit blog vind je mijn recepten voor traditionele gerechten uit de landen waar ik op vakantie ben geweest. Dit jaar maak ik ook een aantal eigen gerechten geïnspireerd op de keukens van de landen waar ik geweest ben. Vandaag mijn eerste variant in de categorie salades en ik begin met een Zweedse salade.

Ingrediënten Zweedse salade

Zweedse salade met haring en bietjesBij de Zweedse keuken denk je misschien als eerst aan de gehaktballen van IKEA. Helaas, die zitten niet in deze salade. Mijn Zweedse salade bevat vooral vis, namelijk haring en zalm. Daarnaast zitten er rode bieten en dille in verwerkt.

Voor 2 personen heb je nodig:

2 haringen (schoongemaakt)
200 gram gravad lax (zie recept)
100 gram rode bietjes (in blokjes gesneden)
Dille (naar smaak)
75 gram rucola slamelange van AH (je kunt natuurlijk ook andere sla gebruiken)
2 partjes citroen
Knäckebröd

Extra benodigdheden:
1 garneercirkel van 7 -9 cm doorsnede

Bereiding Zweedse salade

Zweedse salade met knäckebrödPlaats op een bord de garneercirkel. Snijd een haring in kleine blokjes, meng met een klein deel van de bietjes en doe dit in de garneercirkel. Goed aandrukken, zodat je een mooi tartaartje krijgt. Voor het tweede bord herhaal je deze handelingen.

Leg om het haringtartaartje heen de slamelange op het bord.

Maak rolletjes van de gravad lax en leg deze op de salade. Ik heb drie rolletjes per persoon naast elkaar gelegd, maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe je het verdeelt op het bord.

Tip! Gebruik het olie-honing-citroen mengsel van de gravad lax als dressing.

Schep de bietjes over de delen van de sla die nog ‘bloot’ liggen. Laat wel een stukje open, zodat je hier het knäckebröd op kunt leggen.
Pak zoveel dille als je lekker vindt en haal de blaadjes van de takjes. Strooi de dille over de salade.

Maak de garnering af met een partje citroen en twee stukken knäckebröd per persoon. Leg een klein takje dille op het haringtartaartje.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie