Welke plantaardige opschuimmelk is de beste?

Vegan opschuimmelk

Eén van de voordelen van ruim een jaar thuiswerken is dat je ook tijdens het werken de koffie van thuis tot je beschikking hebt. Naast een ‘gewoon’ kopje koffie bij het ontbijt, drink ik in de ochtend tijdens het werken regelmatig een latte met plantaardige melk. Er zijn de afgelopen jaren heel veel verschillende soorten plantaardige dranken op de markt gekomen speciaal om op te schuimen voor bijvoorbeeld een latte of cappuccino. Je herkent ze meestal aan de naam ‘barista’ op de verpakking. Bij sojamelk is een speciale barista variant niet per se nodig. Deze vegan melk bevat van zichzelf genoeg eiwitten om het mooi te kunnen opschuimen. Bij gewone amandelmelk of havermelk is dit lastiger. Daar krijg ik dan ook nooit zo’n goed schuim mee als met de speciale barista varianten.

Waarmee schuim ik de plantaardige melk op?

Wij hebben al meer dan een jaar geleden een Senseo Milk Twister gekocht. Ik ben hier heel erg tevreden over. Ik krijg er eigenlijk altijd een mooi schuim mee en de beker is gemakkelijk schoon te houden.

Sojamelk om op te schuimen

Vegan sojamelk om op te schuimen

De meest gebruikte vegan melk variant is natuurlijk sojamelk. Zoals gezegd heb je daar geen speciale barista variant voor nodig. Wij gebruiken hiervoor dus altijd de ongezoete sojadrink van het merk Alpro. Dit levert een wat dikker, romiger schuim. Jordan vindt dit de lekkerste van alle varianten die we hebben geprobeerd.

Barista havermelk

Barista havermelk

Ik zelf houd meer van opgeschuimde havermelk. Dat is wat minder romiger en iets luchtiger. Ik gebruik meestal de Alpro Barista Haver. De barista-variant van het merk Oatly heb ik ook wel eens gebruikt. Voor mij is er weinig verschil tussen deze twee, behalve dat de drink van Oatly misschien iets zoeter is.

Amandelmelk

Wij zijn allebei niet zo’n fan van amandelmelk in de koffie, omdat de nootachtige smaak de smaak van de koffie te veel onderdrukt. We hebben de Alpro Barista Almond wel eens geprobeerd. Deze levert wel een mooi schuim op, dus als je van de amandelsmaak houdt, is dit een prima alternatief. 

Kokosnootmelk

Voordat ik de Alpro Barista Coconut had gebruikt, vonden we koffie met kokosdrink geen lekkere combinatie. Op de één of andere manier smaakte de combinatie met de koffie altijd een beetje vreemd. Bij de Alpro Barista Coconut is dit niet geval. Ik denk dat dat komt, doordat het gehalte kokos wat lager is. Daarnaast zit in de gewone ongezoete kokosnootmelk van Alpro ‘natuurlijk kokosaroma’. Dat zit in de barista variant er niet in. De Alpro Barista Coconut vinden we dus wel lekker, maar omdat kokosmelk niet zo heel gezond is en vooral veel verzadigde vetten bevat, drinken we die maar heel af en toe.

Hopelijk heb je met dit artikel wat inspiratie opgedaan om zelf thuis een lekkere vegan latte te maken. Uiteraard kun je de opschuimmelk ook gebruiken met theesoorten, zo maak ik er ook wel eens een matcha of chai latte mee. Wat is jouw favoriete drank met plantaardige melk? En welke ‘melk’ gebruik je hiervoor het liefst? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. Alle tips zijn welkom :-).

7 Antwoorden op “Welke plantaardige opschuimmelk is de beste?”

 1. Wij vinden sojamelk met toegevoegd kalk van organische oorsprong (bepaalde zeealg: Lithotamnium calcareum) het mooiste en lekkerste schuim op een cappuccino opleveren. Producenten mogen die zeealg van de EU niet meer gebruiken, waardoor deze producten zijn stopgezet. Onze favoriet was IsolaBio Soja Calcium. Ken jij een gelijkwaardig alternatief? Veel barista-‘drinks’ leveren waterig schuim met grote bellen en een korte ‘levensduur’ op… Alvast bedankt!

  1. Een gelijkwaardige alternatief voor producten met de zeealg die je noemt, ken ik eigenlijk niet. Maar als je een wat steviger schuim wilt zonder bellen, kun je ook de ongezoete sojamelk van Alpro gebruiken (geen barista variant). Mijn vriend gebruikt die meestal voor melkschuim op de koffie. Het levert een wat dikker schuim op.

  2. Helemaal mee eens, was echt de lekkerste! jammer dat er geen opvolger is gekomen. Nu is er wel van Rude Health een variant: Barista sojamelk met zeewier en rijst. Die ga ik nu uitproberen.

 2. Hoi hoi ik heb een vraagje over vegan melk. Ik heb sinds kort een volautomatische koffiemachine dus ik kan daar ook cappuccino en latte macchiato mee zetten maar ik heb al verschillende vegan melk geprobeerd zoals wunda. oatly. aphro maar ik krijg daar geen mooie volle schuimkraag mee. Weet iemand een goede vegan melk voor een mooie en volle schuimkraag?

  1. Rozemarijn Hessels zegt: Beantwoorden

   Sojamelk geeft het mooiste schuim in onze volautomaat (jura s8), een goede tweede is alpro barista haver.

 3. Sinds kort gebruik ik alpro soya barista. Vind het de lekkerste vegan melk tot nog toe, maar moet na iedere opschuiming de melkschuimer schoonmaken. Er komt steeds een moeilijk te verwijderen laag op de bodem.

  1. Een tijdje geleden heb ik een nieuwe opschuimbeker van Senseo gekocht en ik merk hiermee ook dat de Alpro Soya no sugars een laag op de bodem achter laat. Ik denk dat het iets te maken heeft met de sojamelk, want met de barisata havermelk gebeurt dit niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.