Vegetarische quinoa ballen met pinda’s

Quinoaballen

In mijn laatste weekoverzicht kon je al lezen dat ik deze vegetarisch gehaktballen met quinoa en pinda’s had gemaakt. Het recept heb ik uit het kookboek ‘Minimalist Baker’s Everyday Cooking’. Hierin staan veel verschillende soorten vegan recepten die je gemakkelijk te maken zijn. Al moet je soms wel veel handelingen verrichten, zoals bij dit recept. Ik heb het her en der wel wat aangepast, om het gemakkelijker te maken of omdat ik bepaalde ingrediënten niet speciaal voor dit ene gerecht in huis wilde halen.

Ik vond deze quina pinda ballen erg lekker. Ook de gekookte wortellinten passen er goed bij. Maar het is wel een heel erg machtig gerecht.Ik heb uiteindelijk voor 4 personen eten hieruit kunnen maken. Het werd uiteindelijk toch maar voor 3 personen, omdat een paar ballen zijn mislukt, waarover later meer.

Ingrediënten quinoa pinda ballen

Voor 4 porties heb je nodig:

1 blik kikkererwten (400 gram)
80 gram quinoa
55 gram rietsuiker
32 gram pindakaas
30 ml sojasaus
140 gram gezouten pinda’s
Paneermeel

Garnering:
Koriander
1 of 2 lente uitjes in ringen

Om erbij te serveren:
3-4 winterpenen geschrapt en in dunne reepjes gesneden
Pindasaus (deze kun je natuurlijk ook zelf maken, zoals ik heb gedaan)
Chilisaus

Zelfgemaakte pindasaus

Vegetarische quinoa pinda ballen maken

Verwarm eerst de oven voor op 175 graden. Laat de kikkererwten uitlekken. Dep ze goed droog en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kikkererwten 12 tot 13 minuten in de oven. Houd de oven warm, nadat de kikkererwten klaar zijn!

Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd alvast de lente uitjes en de wortelen.
Als de kikkererwten klaar zijn, doe je ze in een keukenmachine en maal je ze fijn. Meng het kikkererwtenmeel met de quinoa, pindakaas, rietsuiker, sojasaus en de pinda’s en meng alles door elkaar.

Hier komt het punt waarom ik nog paneermeel heb toegevoegd aan het mengsel. Het was namelijk veel te plakkerig en niet stevig genoeg om ballen van te vormen. Ik denk dat je dit ook kunt ondervangen door de pinda’s fijn te malen voor je ze door het mengsel doet. Maar anders werkt paneermeel dus ook prima.

Maak met natte handen ballen van het mengsel en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de quinoa pinda ballen 30 minuten in de oven. Halverwege moet je ze een keer omdraaien.

Kook ondertussen de wortel linten 3 tot 5 minuten in kokend water.

Quinoaballen

Als de ballen klaar zijn leg je op elk bord wat van de wortellinten en daarnaast 4 tot 5 quinoa ballen.Ter garnering strooi je er nog wat lente-uitjes en koriander over. Serveer het gerecht samen met de pindasaus en de chilisaus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.