Vegan yogurttaart met kersen

Vegan yoghurt taart met kersen

Taart met kersen vind ik altijd heel erg lekker. Kersenvlaai is één van mijn favoriete vlaaien en ik ben ook dol op kersenflappen. Deze lekkere, frisse taart met kersen is geïnspireerd op een monchoutaart. Omdat ik geen roomkaas gebruik, maar vegan yoghurt is de smaak natuurlijk wel een beetje anders. Ik zou het dus niet vergelijken met een een monchoutaart, maar gewoon zien als een lekkere, zomerse taart.

Je hebt voor deze taart trouwens geen oven nodig.

Ingrediënten voor vegan taart met yoghurt en kersen

Ik heb ervoor gekozen om kleine taartjes te maken, maar je kunt met dit recept ook één grote taart maken. Bij de ingrediënten geef ik telkens aan hoeveel je nodig hebt voor één grote taart (diameter van 22 cm) en hoeveel je per klein taartje (diameter van 10 cm) nodig hebt. Dat laatste staat steeds tussen haakjes achter elk ingrediënt.

Voor de bodem:

  • 100 gram havermout (27 gram)
  • 75 gram amandelen (19 gram)
  • 100 gram gedroogde dadels (27 gram)
  • 1 eetlepel speculaaskruiden (een kleine theelepel)
  • Scheutje water

Voor de yoghurt laag:

  • 70 gram cashewnoten (18 gram)
  • 4 eetlepels ahornsiroop (ongeveer 1 eetlepel)
  • 300 gram plantaardige yoghurt (80 gram)
  • Sap van een halve citroen (iets meer dan 1 theelepel)
  • 8 gram agar agar (2 gram)
  • 100 ml water (25 ml water)

Voor de kersenlaag gebruik ik een blik HAK Taart & Vlaaifruit. Voor 1 hele taart gebruik je het hele blik. Als je kleine taartjes maakt, kun je natuurlijk zelf kiezen hoeveel je op elk taartje schept.

Vegan yoghurt taart met kersen

Vegan yoghurt taart met kersen maken – Bereiding

Bedek de taartbodem(s) met bakpapier. Daarna gaan we als eerste de bodem maken. Hiervoor meng je in een keukenmachine alle ingrediënten voor de bodem door elkaar. Als de mix te droog is, kun je nog een beetje extra water toevoegen.

Met de mix uit de hakmolen bedek je de taartbodem(s). Druk goed aan met je vingers en zet de taarvorm(pjes) in de koelkast.

Ondertussen gaan we de middelste laag, de yoghurt laag, maken. Mix in een blender de cashewnoten, ahornsiroop, citroensap en plantaardige yoghurt tot een dikke, romige massa.

Verwarm in een grote steelpan, met een dikke bodem, het water met de agar agar. Roer ondertussen goed, zodat het agar agar poeder goed wordt opgenomen. Verwarm dit ongeveer 2 tot 3 minuten. Voeg het yoghurtmengsel toe en verwarm dit nog even mee. Goed doorroeren, zodat de agar door het hele yoghurtmengsel heen verspreid wordt.

Verdeel het mengsel over de taartbodem(s). Schep er daarna de kersenlaag op.

De taart(jes) heeft/ hebben minimaal 4 uur nodig in de koelkast om voldoende op te stijven.

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.