Vega(n) visvervangers

Vegan kibbeling Jumbo

Het afgelopen jaar is het assortiment met vegetarische en vegan visvervangers enorm uitgebreid. Zo kun je tegenwoordig van diverse merken vegan vissticks, kibbeling, lekkerbek en nog veel meer kopen. Maar is het ook allemaal een beetje lekker en zijn al die producten een beetje gezond? Ik heb verschillende producten uitgeprobeerd en zal je in dit artikel vertellen wat ik ervan vind. Verder ga ik nog even in op de voedingswaarde van verschillende vega(n) visvervangers.

Vegan vissticks

De verschillende vervangers voor vissticks zijn eigenlijk allemaal vegan. Die van Albert Heij en Jumbo lijken qua smaak, uiterlijk en structuur heel erg op elkaar. Maar die van Iglo vind ik toch echt wel het lekkerst. Ik maakte ze in de oven en dan zijn ze lekker krokant. Daarnaast is de smaak heel erg lekker. Het is alleen niet zo heel vissig.

Vegan vissticks Iglo

Als je naar de voedingswaarden in de tabel onderaan dit artikel kijkt, zou je qua suikers, eiwitten en zout het beste voor de vegan vissticks van de Jumbo kiezen. Maar die bevatten in verhouding wel veel verzadigd vet. Dus als je dat belangrijk vindt, kies je betere de vissticks van Albert Heijn. Goed om te weten de vegetarische vissticks van Iglo zijn de enigen die toegevoegd vitamine E en Omega-3-vetzuren bevatten. Over dat laatste onderaan dit artikel meer.

Vegan lekkerbek en kibbeling

Lekkerbekjes en kibbeling lijken normaal qua smaak altijd best wel op elkaar. Dus die behandel ik hier even samen. Bovendien is Jumbo de enige die een vegan lekkerbek aanbiedt. Qua smaak ben ik niet zo heel erg onder de indruk van zowel de lekkerbek als de kibbelingen van AH en Jumbo. Ze bevatten te weinig kruiden en zijn best wel droog. De nuggets van het merk The Dutch weedburger vind ik wel lekker, maar die smaken wat meer vissig doordat er zeewier in zit, maar het lijkt niet echt op kibbeling.

Vegan kibbeling Jumbo

Qua verzadigd vet zijn de producten behoorlijk vergelijkbaar. De nuggets van Dutch weed bevatten het minste suikers. De producten van Jumbo hebben juist weer het minste zout. Bovendien hebben de producten van AH en Jumbo toegevoegde vitamine B12 en ijzer wat ze meer volwaardige visvervangers maakt. De producten van Jumbo bevatten ook nog eens toegevoegde zink.

Vegan visburgers

De verschillende ‘vis’burgers die ik tot nu toe heb gegeten zijn eigenlijk niet helemaal goed met elkaar te vergelijken. De zeesla buger van Albert Heijn is gepaneerd en vind ik qua structuur erg lekker, vooral op een broodje.

Vegan visburger

The Dutch Weedbuger lijkt qua structuur meer op een gewone burger en bevat zeewier. Dit is ook een prima burger.

Tot slot probeer ik laatste de mix van Greenforce voor vegan viskoekjes. Deze ruiken en smaken, in tegenstelling tot de andere visvervangers, echt heel vissig. Ik vind ze qua smaak heel lekker. Vooral met een salade en een zelfgemaakt remouladesausje erbij.

Qua voedingswaarden kun je bij de vegan visburgers het best voor de zeesla burger van Albert Heijn kiezen, omdat die als enige toegevoegde vitamines en mineralen bevatten. Qua zout, verzadigde vetten en suikers zijn de viskoekjes van Greenforce de beste keuze.

Overzicht voedingswaarden visvervangers

In het onderstaande overzicht zie je van de verschillende vega(n) visvervangers de voedingswaarden per 100 gram. Greenforce geeft voor de viskoekjes mix alleen de voedingswaarden voor 100 gram droge mix of per bereid viskoekje. Daarom heb ik ervoor gekozen om de voedingswaarden per viskoekje hier te vermelden.

ProductEnergie (kcal)Vetten (gr)
Verzadigd (gr)
Suikers (gr)Vezels (gr)Eiwitten (gr)Zout (gr)Vit. E (mg)Vit. B2 (mg)Vit. B12 (mcg)IJzer (mg)Zink (mg)
Vissticks
Jumbo Lekker Veggie Vis Sticks22913,9
1,7
1,13,97,11,15
AH Vegetarische vissticks1676,8
0,5
1,66,63,11,2
Iglo Green cuisine vegetarische visstick25713
0,9
1,77,91,32,7
Lekkerbek
Jumbo Lekker Veggie Lekkerbek Vegan1565,2
0,6
0,53,610,51,020,382,11,5
Kibbeling
AH Vegan kibbeling1816,4
0,8
0,63,27,31,450,93,8
Jumbo Lekker Veggie Kibbeling Vegan1615,2
0,6
0,73,49,81,020,382,11,5
The Dutch weedburger Sea nuggets2168,9
0,7
0,33,65,71,1
Visburger
AH Vegan visburger met zee-sla18610
1,2
1,85,47,21,150,20,32,11,5
The Dutch weedburger Umami master1243,6
0,4
0,76,19,91,5
Easy Mix Viskoekjes – GREENFORCE – Per viskoekje862,0
0,3
0,63,5101,1

Kanttekening: Omega-3-vetzuren

Een belangrijke reden waarom vis eten als gezond wordt beschouwd, zijn de omega-3-vetzuren die je eruit haalt. Die zijn namelijk heel belangrijk om gezond te blijven. Helaas bevatten de meest visvervangers in de supermarkten deze vetzuren niet. Alleen bij de vissticks van Iglo Green Cuisine, staat erbij vermeld dat er omega-3-vetzuren in zitten. Dus de meeste producten zijn geen echte visvervangers wat dat betreft. Je koopt het denk ik vooral om de smaak en bite van de visproducten te vervanger.

Je kunt je omega-3-vetzuren overigens ook halen uit diverse plantaardige bronnen, zoals: lijnzaad, walnoten, diverse groente groente, gefermenteerde soja, hennepzaad, algen en diverse plantaardige oliën. Ook aan sommige margarines is omega-3 toegevoegd. Als je meer precies wilt weten hoe dat zit, kun je deze pagina van het Voedingscentrum lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.