Vega(n) rookworst test

Vegan rookworsten

Bij de winterse maanden horen natuurlijk gerechten zoals stamppotten, erwtensoep of gewoon een broodje ‘Unox’. En dat betekent dus ook rookworst. Sinds een paar jaar zijn er ook verschillende vega(n) rookworsten te koop in de supermarkten. Maar ja, zijn die eigenlijk wel lekker en hoe gezond zijn ze eigenlijk? Je leest in de vega(n) rookworst test van Keukenneusje.nl.

Vega(n) rookworsten – Smaak

Eerlijk is eerlijk, ik nog geen vegetarische of vegan rookworst tegengekomen die net zo lekker is als mijn vroegere favoriet van de HEMA. Ik heb tot nu toe de volgende rookworsten uitgeprobeerd:

  • De Vegetarische Slager Vegan Roockworst
  • Unox Rookworst Vegetarisch
  • Vivera Rookworst

Er zijn er nog veel meer te krijgen, bijvoorbeeld van Albert Heijn, HEMA en Garden Gourmet. Zodra ik die heb uitgeprobeerd, zal ik mijn bevindingen daarover in dit artikel verder uitbreiden.

Winterse kost

Laten we beginnen met de rookworst die ik tot nu toe de minst lekkere vond: die van Vivera. Deze zit niet vacuüm verpakt, misschien dat dat er ook iets mee te maken heeft, want na het koken valt het vel er snel af als je de worst snijdt. Verder vind ik de smaak erg saai.

Boerenkool met vegarookworst

Van de vegetarische rookworst van Unox had ik natuurlijk heel hoge verwachtingen toen ik die voor het eerst at. Unox heeft namelijk een naam hoog te houden als het om rookworst gaat. De eerste keer dat ik deze worst at viel het erg tegen. Inmiddels heb ik m vaker gegeten en vind ik ‘m best ok. Hij heeft een smaak en structuur die redelijk lijkt op rookworst.

Zuurkool met vegetarische rookworst

Maar mijn favoriet tot nu is toch de rookworst van De Vegetarische Slager. Ik vind het vel om de borst de beste bite hebben en hij smaakt gewoon het lekkerst.

Is vega(n) rookworst gezond?

Voorop gesteld: rookworst is sowieso natuurlijk niet echt een gezond product. Een vlees rookworst bevat veel verzadigd vet, zout. Dus ik denk dat je dat van een vegetarische of vegan rookworst ook niet per se hoeft te verwachten dat die gezond zijn.

Als ik naar de voedingswaarden van de van de verschillende rookworsten kijk, ben ik eigenlijk niet ontevreden. Omdat ze geen vlees bevatten, is het gehalte verzadigd vet vele malen lager. Op dit punt scoren de vegan rookworst van AH en de vegetarische rookworst van Garden Gourmet het best.

Qua zout kun je dan weer het beste kiezen voor de rookworsten van Garden Gourmet of Vivera. En als je juist zo weinig mogelijk suikers in je rookworst wilt, scoort Vivera samen met De Vegetarische slager het best.

Wil je liever een hoog eiwit-gehalte? Dan kies je het beste voor De Vegetarische Slager of Garden Gourmet.

Overzicht voedingswaarden vega(n) rookworsten

Hieronder zie je de voedingswaarden per 100 gram van de verschillende rookworsten.

ProductEnergie (kcal)Vetten (gr)
Verzadigd (gr)
Suikers (gr)Vezels (gr)Eiwitten (gr)Zout (gr)IJzer (mg)B12 (mcg)
De Vegetarische Slager Vegan Roockworst27323
4,8
0,64,9122,14,20,8
Unox Rookworst Vegetarisch20717
4,8
2,252,2
AH Vegan rookworst15110
1,1
267,32,15
Garden Gourmet Vegetarische rookworst29624
2,7
1,51,7151,3
Vivera Rookworst18813,5
5
0,47,48,91,53,20,68
HEMA ookworst20316,4
5,5
1,35,24,52,45
HEMA ookworst met groente18414,1
4,5
2,8541,37

Zoals je hierboven ziet, hebben alleen de Vegan Roockworst van De Vegetarische Slager en Vivera Rookworst als enige toegevoegd ijzer en vitamine B12. Dat zorgt ervoor dat dit eigenlijk de enige twee volwaardige vleesvervangers zijn als het gaat om voedingswaarde.

Welke vega(n) rookworst je het beste kan kiezen, hangt dus vooral af van wat je belangrijkst vindt: weinig zout, verzadigd vet en suiker of juist veel eiwitten en toegevoegd ijzer en vitamine B12.

Conclusie: welke vega(n) rookworst vind ik het beste?

Mijn voorkeur gaat voor nu toch uit naar de Vegan Roockworst van De Vegetarische Slager. Vooral vanwege het toegevoegd ijzer en B12. Helaas bevatten ze wel wat meer verzadigd vet en zout, maar qua smaak scoort deze worst voor mij echt het beste.

Eén antwoord op “Vega(n) rookworst test”

  1. Wel vreemd eigenlijk dat de vegan rookworsten qua smaak en bite zo matig scoren. Een rookworst is een erg ‘kunstmatig’ product en zou relatief gemakkelijk nagebootst moeten kunnen worden! Nog sterker: ik denk dat een echte goede vervanger van rookworst, braadworst, knakworst, frikandel etc veel mensen over de vegetarische streep kan trekken. Dat lijkt me laag hangend fruit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.