Dit recept begon eigenlijk met het plan om een pumpkin spice latte te maken. Hiervan had ik dus pompoenpuree gemaakt met pumpkinspice kruiden. Alleen natuurlijk veel te veel. Dus besloot ik de rest gebruiken als vulling voor pompoentaartjes. Hiervoor heb ik nog een paar kleine aanpassingen gedaan aan de puree. Het resultaat was echt heel erg lekker, dus ik deel het graag met jullie.
Ingrediënten vegan pompoentaartjes
Voor de pompoentaartjes moet je dus een pompoenvulling maken en natuurlijk deeg voor de bodempjes. Hieronder zie je wat je voor beide onderdelen nodig hebt.
Voor 6 tot 8 vegan pompoentaartjes heb je nodig:
Voor de vulling:
- 200 gram pompoenblokjes (je kunt bijvoorbeeld dus uit de vriezer gebruiken van AH)
- 20 gram suiker
- Een flinke theelepel pumpkin spice kruiden (ik gebruikte de mix van Verstegen)
- 30 ml water
- 50 ml kokosmelk
- 1 theelepel maïzena
Voor de bodempjes:
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 gram vegan margarine (om te bakken, dus niet om te smeren)
- 60 gram suiker
- 1 tot 2 eetlepels sojamelk
Eventueel kun je nog wat pumpkin spice kruiden en vegan slagroom als topping op de pompoentaartjes doen.
Verder heb je nog een bakvorm nodig. Ik gebruik een vorm voor cupcakes. Dit is perfect voor deze pompoentaartjes.
Vegan pompoentaartjes maken – Voorbereiding
We beginnen met het maken van de pompoenvulling. Hiervoor laat je de bevroren pompoenstukjes ongeveer 5 minuten stomen op een pan met kokend water. Je kunt de pompoenstukjes ook gaar koken in water, maar dan verlies je wel wat smaak aan het water. De pompoenblokjes zijn gaar als je ze gemakkelijk kunt inprikken met een vork.
Vervolgens meng je de pompoenblokjes samen met de suiker en het water tot een glad geheel. Als de pompoen niet mooi glad genoeg wordt in de puree kun je eventueel nog wat extra water toevoegen tijdens het pureren. Tot slot roer je de kokosmelk en maïzena door het pompoenmengsel. Zet de pompoenvulling apart.
Nu gaan we het deeg maken. Hiervoor snijd je de vegan margarine in een blokjes. Dit meng je met de bloem, bakpoeder en suiker en sojamelk en kneed je tot een mooi deeg.
Vegan pompoentaartjes bakken – Bereiding
Als je de pompoentaartjes gaat maken, moet je eerst de over alvast voorverwarmen op 180 graden.
Vet vervolgens de bakvorm in met wat plantaardige margarine.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een centimeter dik en verdeel dit in 6 tot 8 stukken (afhankelijk van hoeveel pompoentaartjes je gaat maken). Druk elk stuk in de bakvorm zodat je de bodem en randen van elk vormpje goed bedekt.
Als alle bodempjes in de bakvorm zitten, kun je de taartjes gaan vullen. Hiervoor schep je met een eetlepel het pompoenmengsel in de deegbakjes. Je kunt de bakjes flink vullen, maar net niet helemaal tot de rand, want de vulling en het deeg zetten nog wat uit tijdens het bakken. Laat zeker een halve centimeter over.
Bak de taartjes in 45 minuten gaar. Controleer tussen door of de bovenkant van de taartjes niet te snel bruin wordt, anders kun je er nog even een stukje aluminiumfolie overheen leggen.
Laat de vegan pompoentaartjes afkoelen in de vorm vóór je ze serveert. De vulling moet nog een beetje opstijven tijdens het afkoelen.
Serveer de taartjes eventueel met een toefje vegan slagroom en wat extra pumpkin spice kruiden erop.
Smullen maar!