Vega(n) eten – Waar sta ik?

Tempeh snijden voor vegetarische shoarma

Als je op internet zoekt op vegetariër of veganist, kom je als snel allerlei andere termen tegen die aanduiden in hoeverre iemand wel of geen dierlijke producten eet. Het gaat eigenlijk van een flexitariër (iemand die af en toe geen vlees eet) tot veganist (iemand die helemaal geen dierlijke producten eet). Ik ben geen van beide, maar waar sta ik dan wel precies?

Ik vind het lastig om er echt een label op te plakken en stop mijzelf eigenlijk liever niet in een hokje, maar ik zal proberen hier een zo goed mogelijk beeld te schetsen van waar ik mij bevind op de schaal van flexitariër tot veganist zodat jullie toch een beeld hebben van waar ik sta op het gebied van vega(n) eten.

Vegetariër of niet?

Als het ter sprake komt, omschrijf ik mijn eetpatroon altijd als: ‘ik eet geen vlees of vis’. De term die daar het beste bij past is vegetariër, maar strikt genomen klopt dat ook niet helemaal. Een vegetariër eet namelijk helemaal geen vlees en vis. Vlees eten doe ik sinds mei 2017 helemaal niet meer. Maar heel soms eet ik nog wel vis. Bijvoorbeeld als we sushi eten. Ik kies dan altijd wel voor de vegetarische opties, maar soms eet ik nog wel een hapje mee van Jordan zijn sushi als er vis op zit. Maar omdat dat echt uitzonderingen zijn, vind ik dat ik de term vegetariër wel kan gebruiken om eetwensen te omschrijven. Pescotariër (iemand die geen vlees, maar wel vis eet) zou niet echt passend zijn.

Maar geen veganist?

Veganist zal ik mijzelf helemaal niet noemen. Ik eet eigenlijk nauwelijks melkproducten meer, maar ik eet nog wel regelmatig eieren. En ik ben ook niet altijd super strikt als het gaat om dierlijke ingrediënten, zoals gelatine. Bij de dingen die ik zelf koop let ik er echt wel op, maar als iemand een snoepje aanbiedt of trakteert op taart (in beide zit vaak gelatine), accepteer ik het soms wel ook al weet ik niet of het echt helemaal vegan is.

Ik ben een OVO-vegetariër

Er is wel een term die past bij hoe ik eet (geen vlees of vis en geen melkproducten), namelijk: OVO-vegetariër. Dit sluit ook wel bij de meeste recepten die je sinds halverwege 2017 op Keukenneusje.nl vind. Een enkele keer komen er nog wel eieren in voor, maar dus geen vlees, vis of melkproducten meer. Dat laatste komt ook doordat Jordan niet tegen melkproducten, waardoor het voor mij ook al voor we stopten met vlees eten heel normaal was om lactosevrij te koken en bakken. Maar omdat de term OVO-vegetariër niet heel bekend is voor mensen, noem ik mijzelf toch maar gewoon vegetariër.

Zal ik ooit volledig veganist worden?

Ik zal niet nooit zeggen, maar zoals ik het nu voel denk ik niet dat ik ooit volledig veganist zal worden en zeker niet mezelf als zodanig zou identificeren. Niet omdat ik iets tegen veganisten heb, maar meer omdat ik niet denk dat ik me ooit zo strikt zal houden aan helemaal geen dierlijke producten meer eten of gebruiken.

Mijn voorkeur ligt wel bij het eten van zo min mogelijk dierlijke producten, omdat het echt beter is voor je gezondheid, het milieu en voor het dierenwelzijn. Maar ik ben hierin ook praktisch. Dat wil zeggen, als ik een keer in een eetsituatie kom dat er geen mogelijkheden zijn om volledig zonder vlees, vis en melkproducten te eten, ik wel een uitzondering maak voor melkproducten of vis.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie