Vegan cheesecake met kersen

Vegan cheesecake met kersen

Van alle soorten fruit die je in taart kan doen, zijn kersen toch wel mijn favoriet. Omdat we pasgeleden nog een blik Vlaaifruit Kersen van HAK over hadden, besloot ik het te gebruiken als vulling in vegan cheesecake. Ik had wel al een lactosevrije cheesecake gemaakt, maar ook nog zonder eieren had ik nog nooit geprobeerd. Ik besloot de eieren te vervangen door een beetje zonnebloemolie (voor het eigeel) een aquafaba voor de eiwitten.

Over het resultaat ben ik erg tevreden. Misschien dat ik nog een klein beetje bloem of maïzena had kunnen toevoegen om het vocht iets beter te binden, maar qua smaak en structuur is deze vegan cheesecake erg lekker. Natuurlijk kun je dit recept ook gebruiken als basisrecept voor een vegan cheesecake met een andere vulling of gewoon naturel. Je laat dan natuurlijk het vlaaifruit weg.

Ingrediënten vegan cheesecake met kersenvulling

Wat heb je nodig?

  • 700 gram Alpro Go On (twee bekers)
  • 200 gram vegan biscuitkoekjes. Ik gebruikte bijvoorbeeld Digestive koeken van Jumbo.
  • 50 gram plantaardige margarine (bijvoorbeeld Wajang – Gesmolten)
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 1 blik vlaaifruit kersen van HAK
  • 60 ml zonnebloemolie
  • Aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten van 200 gram)
Cheesecake kersen

Vegan cheesecake maken – Voorbereiding

Vet als eerst de taartvorm in met een beetje plantaardige margarine. Hak met een keukenmachine (of in een keukendoek, met een deegroller) de koekjes fijn. Meng dit met margarine. Verdeel het geheel over de bodem van de bakvorm. Goed aandrukken! Zet vervolgens de taartvorm in de koelkast.

Verwarm alvast de oven voor op 170 graden (hetelucht), bij een elektrische oven is 180 graden beter.

Nu gaan het ‘kwark-deel’ van de cheesecake maken. Hiervoor meng je Alpro Go On met de suiker, vanillesuiker en zonnebloemolie. Schep er daarna het vlaaifruit doorheen.

Klop met een elektrische mixer de aquafaba in een kom op tot je een mooi, stevig schuim krijgt. Let op! Het duurt best even voor zich een schuim vormt. Meestal heb je in 10 minuten wel een goed schuim.

Spatel het schuim voorzichtig door het kwarkmengsel.

Vegan cheesecake met kersen

Vegan cheesecake bakken

Haal de taartvorm uit de koelkast en schep met de spatel het kwarkmengsel op de bodem. Verdeel het gelijkmatig over de vorm en strijk de bovenkant mooi glad.

Nu kun je de taart in de voorverwarmde oven in 45 minuten gaar bakken.

Schrik niet als de taart nog wiebelig is als die uit de oven komt. Dat komt goed bij het afkoelen. Als de bovenkant mooi gebakken is, is het verder goed. Laat de taart eerst even afkoelen tot kamertemperatuur en daarna nog minimaal 8 uur in koelkast. Het is echt belangrijk dat de taart voldoende is afgekoeld en opgestijfd voor je ‘m aansnijdt.

Zorg voor je de taart uit de vorm haalt dan hij aan de zijkanten niet aan vorm vastzit, anders scheurt de taart misschien als je springvorm losmaakt. Eventueel kun je met een dun mesje lang de rand van de vorm de taart losmaken.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.