Rondreis Tsjechië – Hoogtepunten en bezienswaardigheden

Kasteel Karlstein, Tsjechië

In het jaar 2008 waren mijn ouders 25 jaar getrouwd en daarom gingen we (mijn ouders, ik en mijn broertje) weer eens met zijn vieren op vakantie. We gingen met een busreis van Oad naar Tsjechië. Ik had me er van te voren niet echt heel veel van voorgesteld. Ik was nog nooit in Oost-Europa geweest en Tsjechië was ook niet direct een land dat bovenaan mijn wishlist stond, maar het was achteraf echt een leuke en interessante bestemming.

Hoogtepunten Tsjechië

De hoogtepunten uit de reis naar Tsjechië, waren voor mij het bezoek aan Karlovy Vary, het Kasteel Karlstein en natuurlijk Praag.

Kasteel Karlstein, Tsjechië

Het 14e eeuwse kasteel Karlstein ligt op ongeveer 20 kilometer van Praag. Dit kasteel is gebouwd in opdracht van Keizer Karel V. Hij woonde niet niet in het kasteel, maar bezocht het vaak vanuit zijn verblijfplaats in Praag.

In het kasteel werden veel kroonjuwelen bewaard. Daarnaast bevat het kasteel een privékerk voor Karel V.

Voor je het kasteel kunt bezoeken, moet je eerst een wandeling maken vanaf het dorp Karlstein langs een weg die je omhoog leidt naar de top van de berg waar het kasteel op staal. Dit is een leuk wandeling en onderweg kom je ook nog wat toeristenwinkeltjes tegen. Al kun je de souvenirs natuurlijk veel beter pas kopen als je weer naar beneden gaat.

Kasteel Karlstein, Tsjechië

Astronomisch uurwerk, Praag

Het astronomisch uurwerk van Praag bevindt in zich in het centrum van de stad, op de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis. Het astronomisch uurwerk, geeft niet alleen de lokale tijd aan, maar ook waar de zon en de maan zich bevinden.

Boven het ‘klokgedeelte’ van het uurwerk, bevindt zich de Parade der Apostelen. Dit zijn twee deurtjes die elk uur openen gaan en dan komt er een parade van apostelen voorbij.

Onder het ‘klokgedeelte’ zie je een wijzerplaat met medaillons. Deze geeft aan welke maand het is.

Astronomisch uurwerk, Praag

Bruggen in Praag

De rivier Moldau loopt door de stad Praag. Om beide delen van Praag met elkaar te verbinden, heeft de stad verschillende bruggen over de Moldau. In totaal zijn er 18 bruggen, de ene nog mooier dan de andere. De bekendste brug is de Karlsbrug. Op de brug staan 30 standbeelden van verschillende heiligen.

Karlsbrug, Praag

Karlovy vary

Karlovy vary, ook wel bekend als Karlsbad, is een stad die vooral bekend is als kuuroord voor verschillende adellijken in de 18e en 19e eeuw. Er zijn verschillende ondergrondse warmwaterbronnen die water met een geneeskrachtige werking oppompen. Behalve aan de bronnen, kun je je in deze stad vergapen aan de luxueuze hotels en gebouwen.

Karlovy vary, Tsjechie

Glasfabriek van Nizbor

Behalve de genoemde hoogtepunten, heeft ons bezoek aan de glasfabriek van Nizbor veel indruk gemaakt. Deze fabriek is beroemd vanwege het kristal en glaswerk dat er wordt gemaakt. Tijdens de rondleiding krijg je te zien hoe alles wordt gemaakt en hoe de mensen daar werken. Vooral bij de glasblazerij merk je goed zwaar het werk is. Het is erg warm bij de ovens en die mannen die daar glas staan te blazen hebben dus ook niet bepaald aangenaam. Maar ze mogen tijdens het werk wel af en toe een verkoelend biertje drinken, vertelde de dame die ons hier rondleidde.

Glasfabrike Nizbor, Tsjechie

Tips voor eten en drinken in Tsjechië

De Tsjechische keuken bestaat voornamelijk uit veel (vet) vlees en aardappelen. Ook wordt veel jus gebruikt en het beetje groente dat je krijgt is vaak zeer goed doorgekookt. Bereid je dus voor op een vakantie met veel vet eten en aardappelen en weinig groente.

Tsjechen drinken graag en vaak bier. Het is helemaal niet vreemd als je mensen ‘s ochtends al aan het bier of pivo, zoals ze het in Tsjechië noemen, ziet zitten. Het bier is in Tsjechië ook heel goedkoop en het merk dat je meestal krijgt is Pilsner Urquell. Ik vond dit zelf wel een lekker, licht pils. Zeker het uitproberen waard.

Een drankje dat je ook niet mag overslaan in Tsjechië is de kruidenlikeur Becherovka. Tsjechen drinken dit zelf graag na het eten, omdat een goede werking op de spijsvertering zou hebben. De smaak is erg kruidig en even wennen aan het begin. Je kunt ook een ‘Beton’ bestellen als je de smaak iets te heftig vindt. De Becherovka wordt dan aangelengd met Tonic.

Tips Tsjechië – Hotel Na Ostrove

We verbleven tijdens de reis in het hotel Na Ostrove in Beroun. Dit is een klein, maar wel gezellig hotel. Groot voordeel is dat naast het hotel een overdekt zwembad is. Ik weet niet meer zeker of je moet betalen om hiervan gebruik te maken. Maar als dat zo is, betaal je in elk geval niet heel veel.

Je kunt vanuit het hotel ook ś avonds nog even het stadje Beroun in gaan. Er zijn verschillende barretjes waar je heel goedkoop een biertje drinkt. We hebben zelfs een keer ergens 17 eurocent per biertje betaalt. Dus daar hoef je het zeker niet voor te laten haha.

Ga je ‘s avonds liever bij het hotel op het terras zitten? Bestel dan eens een van de overheerlijke ijscoupes. Die zijn namelijk erg lekker en vaak zit er ook nog fruit bij, waardoor het ook een aangename aanvulling is op het vette eten in Tsjechië.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie