Recept voor vegan rijstevlaai

Vegan rijstevlaai

Rijstevlaai is, samen met kersenvlaai, één van mijn favoriete soorten vlaai. Een hele tijd geleden heb ik geprobeerd om zelf deze vlaai te maken, maar toen vond ik het resultaat nog wat te droog. Nu is het mij eindelijk gelukt om een ‘perfecte’ rijstevlaai te maken. In de bodem gebruik ik kokosolie in plaats van vegan margarine en dat geeft net een wat smeuïger resultaat. Bovendien heb ik aan de rijstvulling vanillesuiker en verschillende kruiden toegevoegd. Zo krijg je net een wat diepere smaak.

Ingrediënten voor vegan rijstevlaai

Voor 1 vlaai (bodem van 25 cm) heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 75 gram kokosolie
  • 7 gram instant gist
  • 100 ml sojamelk

Voor de rijstvulling:

  • 150 gram dessertrijst
  • 8 gram vanillesuiker
  • 70 gram suiker
  • 700 ml amandelmelk
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • Een halve theelepel bakpoeder
  • Een halve theelepel citroensap

Vegan rijstevlaai maken – Bereiding

We beginnen met het maken van het deeg. Dat moet namelijk nog een half uurtje rijzen.

Smelt hiervoor in een steelpan de kokosolie en zet dit apart om een beetje af te koelen.

Ondertussen verwarm je de sojamelk tot deze lauw is en roer je er de gist doorheen. Laat dit mengsel even staan tot het begint te bubbelen.

Meng in een grote kom de bloem en suiker door elkaar en voeg hier die sojamelk met de gist en de kokosolie aan toe. Meng het in een keukenmachine met een deeghaak (of met de hand) tot een glad deeg. Het resultaat zal wat plakkerig aanvoelen, maar dat is niet erg.

Rol van het deeg een bol en laat die afgedekt op een warme plek een half uur rijzen. Ik doe dit in een oven die ik eerst heb voorverwarmd op 60 graden. Ik zet vervolgens de oven uit en zet het deeg erin.

Vegan rijstevlaai

Rijstvulling maken

In de tussentijd kun je de rijstvulling maken. Doe de rijst met de vanillesuiker, gewone suiker en amandelmelk in een steelpan. Doe de kaneel en kardemom erbij en roer alles met een pollepel goed door elkaar. Breng het aan de kook en blijf ondertussen regelmatig roeren, zodat er niks aan de bodem van de pan gaat vastplakken.

Als de rijstepap aan de kook komt, zet je het vuur wat lager en laat je ongeveer 12 minuten zachtjes doorkoken. Blijf goed roeren. Je voelt tegen het einde van de kooktijd het mengsel steeds dikker worden. Als de pap de gewenste dikte heeft (Let op! Hij dikt nog wat extra in bij het afkoelen), haal je de pan van het vuur.

Roer in een kommetje het bakpoeder en citroensap door elkaar (dit sist een beetje). Roer dit mengsel tot slot nog door de rijstepap.

Vegan rijstevlaai bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de vlaai vorm in.

Rol vervolgens je vlaaideeg uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en de randen van de vorm te bedekken. Omdat het deeg wat plakkerig is, doe ik dit op een siliconen bakmat met een beetje bloem. Bovenop het deeg leg ik een stuk vershoudfolie. Zo voorkom je dat het deeg aan je werkblad of aan de deegroller plakt.

Vervolgens kun je het ook gemakkelijk in de vlaaivorm storten. Duw de bodem goed aan bij de randen.

Nu schep je de rijstepap erin. Verdeel het met een spatel en strijk het mooi glad.

Bak de vegan rijstevlaai in ongeveer 30 minuten gaar.

Laat de vulling genoeg afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt en aansnijdt.

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.