Recept voor vegan kulfi ijsjes met pistache

Vegan kulfi ijs met pistache

Kulfi is een Indiaas dessert. Het zijn een soort kegelvormige ijsjes gemaakt met melk, noten en kruiden. Ik maak in dit recept een vegan versie met amandelmelk, suiker, pistachenoten, amandelen en kardemompeulen. De kardemom geeft een kruidige smaak aan het ijs. Het is dus niet een ‘gewoon’ ijsje qua smaak en je moet daar wel van houden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kardemom weg te laten of maar een heel klein beetje te gebruiken.

Zoals je ziet op de foto, hebben de kulfi ijsjes die ik maakte geen kegelvorm. Ik heb gewoon siliconen ijsvormen gebruikt die ik al in huis had. Je kunt ook speciale kulfivormen kopen als je wel ijsjes in de traditionele kegelvorm wilt.

Vegan kulfi met pistachenoten

Ingrediënten voor vegan kulfi met pistachnoten

Voor 4 vegan kulfi ijsjes met pistache heb je nodig:

  • 700 ml amandelmelk (ik gebruikte de geroosterde, ongezoete versie van Alpro)
  • 4 eetlepels suiker
  • 3 kardemompeulen
  • 1 handje amandelen
  • 4 eetlepels gemalen pistachenoten

Verder heb je dus 4 ijsvormpjes of kulfi vormen nodig.

Vegan kulfi mengsel

Vegan kulfi ijs met pistache maken – Bereiding

Je hebt wel even wat tijd nodig om de kulfi ijsjes te maken. De voorbereiding duurt minimaal een uur en de ijsjes moeten nog minimaal zes uur in de vriezer voor je ze kunt eten. Dus begin op tijd.

Meng in een hakmolen de amandelen, pistachenoten en kardemompeulen fijn en zet dit mengsel apart.

Verhit de amandelmelk in een stevige, brede pan. Ik gebruikte een hapjespan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna middelhoog. Laat de amandelmelk in ongeveer 45 tot 50 minuten inkoken. Het is belangrijk dat je hierbij veel blijft roeren, bijvoorbeeld met een spatel, zodat de amandelmelk niet aan de bodem of de zijkanten van de pan vastkoekt.

Roer de laatste 5 minuten van de kooktijd de suiker en het pistachemengsel door de amandelmelk. Zorg dat de suiker goed is opgenomen.

Zet vervolgens het kulfimengsel apart en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Als het kulfimengsel voldoende is afgekoeld, giet je het ijsvormen. Laat de ijsjes in de vriezer minimaal zes uur hard worden.

Vegan kulfi ijs

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.