Recept voor vegan gehaktbrood

Vegan gehaktbroodje

Nu de Kerstdagen in zicht komen, vond ik het wel weer eens tijd voor een vegan kerstrecept op Keukenneusje.nl. Na wat inspiratie te hebben opgedaan op online, besloot ik dat het een vegan gehaktbrood zou worden. Zelfs toen ik nog vlees at, heb ik nog nooit een gehaktbrood gegeten, maar ik denk dat ik toch een heel smakelijk vegan alternatief heb weten te maken. En het is ook nog eens heel gemakkelijk te maken.

Omdat Jordan en ik maar met zijn tweeën ervan aten, heb ik kleine gehaktbroodjes gemaakt, in mini-cakevormpjes. Maar je kunt op dezelfde manier natuurlijk ook gewoon een heel gehaktbrood maken voor een wat groter gezelschap.

Voor erbij adviseer ik gebakken aardappeltjes en spruitjes, maar je kunt het vegan gehaktbrood ook makkelijk met heel veel andere bijgerechten en groentes combineren.

Ingrediënten voor vegan gehaktbrood

Voor 4 personen (1 groot brood of 4 kleintjes) heb je nodig:

  • 500 gram vegan gehakt (ik heb gehakt van Beyond meat gebruikt)
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Paneermeel (hoeveelheid is een beetje afhankelijk van hoe stevig je gehaktmix wordt)
  • 1 groot cakeblik of 4 kleintjes
Vegan gehaktbrood

Vegan gehaktbrood maken – Bereiding

Begin met het maken van de gehaktmix. Hiervoor snijd je de ui zo fijn mogelijk en pers je de knoflook. Meng dit in een kom door het gehakt, samen met de ketjap en de sojasaus. Als de mix nog een beetje te slapjes is (je moet er bijvoorbeeld gemakkelijk een grote bal van kunnen vormen), dan voeg je wat paneermeel toe. Doe dit beetje bij beetje tot je de gewenste structuur hebt.

Zet het mengsel nog een half uurtje in de koelkast.

Ondertussen kun je de oven alvast voorverwarmen op 180 graden en de bakvorm invetten of bekleden met bakpapier.

Verdeel het gehakt over de bakvorm(en) en druk stevig aan. Bak het vervolgens in 20 tot 25 minuten gaar.

Haal het gehaktbrood of de gehaktbroodjes als ze klaar zijn nog even 5 tot 10 minuten in de oven staan, terwijl deze uit staat. Eventueel overtollig vet dat uit het gehakt is gekomen, wordt dan weer een beetje opgenomen en zo is je vegan gehaktbrood lekker smeuïg.

Serveer het gehaktbrood met de bijgerechten van je keuze en eventueel ketchup erbij.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.