Recept voor vegan Foe Yong Hai

Vegan foe yong hai

De receptenreeks ‘Zoals bij de Chinees’, wordt nog altijd veel bekeken op Keukenneusje.nl. Alleen is deze serie al best oud en bevat veel gerechten met vlees. Behalve de babi pangang en de Chinese tomatensoep heb ik nog weinig vegan versies gemaakt. Tijd om aan dat rijtje dus een nieuw vegan versie van een Chinees gerecht toe te voegen: Vegan Foe Yong Hai.

Het moeilijkste aan een vegan versie van Foe Yong Hai is het ei vervangen en toch dezelfde omelet-achtige structuur behouden. Maar dat is eigenlijk heel goed gelukt. Qua smaak ben ik heel erg tevreden met deze versie. De tofu-vervanger voor het ei is alleen iets minder stevig dan een normale omelet, maar dat is niet per sé een probleem.

Ingrediënten vegan Foe Yong Hai – Wat heb je nodig?

Voor 2-3 personen

  • 500 gram tofu (liefst silken tofu)
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2,5 theelepels kala namak
  • 2 – 3 eetlepels ongezoete sojamelk (als je geen silken tofu, maar gewone of pressed tofu gebruikt)
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • Een halve rode paprika
  • 20 gram wortel
  • Een derde prei
  • 30 gram champignons

Voor de saus: (voor 500 ml saus)

  • 200 ml tomatenketchup
  • 200 ml water
  • Een klein blikje tomatenpuree
  • Een halve ui
  • Een teen knoflook
  • 50 ml rijstazijn
  • 5 eetlepels suiker
  • Een paar druppels sesamolie
  • Maizena

Zelf vegan Foe Yong Hai – Bereiding

Ik vind het zelf altijd fijn om alvast alle ingrediënten gesneden te hebben voor ik begin met koken. Snijd alle groente voor de foe yong hai in kleine stukjes. En hak de ui en knoflook voor de saus zo fijn mogelijk.

Daarna gaan we de saus alvast bereiden. Die hoef je dan alleen nog maar warm te houden terwijl je de omelet bereid.

Vegan foe yong hai

Saus maken

Verhit een klein beetje olie in een steelpannetje en fruit hierin de helft van de fijngesneden knoflook en ui. Roer hier vervolgens de tomatenpuree doorheen.

Voeg na ongeveer een minuut de rijstazijn, de tomatenketchup en het water toe. Goed roeren en vervolgens aan de kook laten komen.

Als de saus heeft gekookt haal je deze door een zeef. Als je het niet belangrijk vind dat de saus helemaal glad is, kun je deze stap ook overslaan.

Verwarm de gezeefde saus opnieuw en voeg de suiker toe. Voeg tot slot de sesamolie toe en eventueel maizena om de saus meer gebonden te maken.

De Foe Yong Hai maken 

Verkruimel de tofu en meng dit met de kurkuma en kala namak. Doe alles in een keukenmachine en meng (met eventueel de sojamelk) tot een glad geheel.

Bak de groente voor de foe yong hai even aan in een wok. Dit hoeft niet langer dan 3 tot 5 minuten.

Meng de groente met het tofumengsel.

Verhit wat olie in een koekenpan. Doe het tofumengsel in de pan. Druk het goed aan met een spatel, zodat je een zo stevig mogelijke omelet krijgt.

Na ongeveer 10 tot 15 minuten en je deze in de pan goed heen en weer kunt bewegen, zonder dat blijft plakken, kun je voorzichtig proberen de omelet om te draaien. Bij mij lukte dit niet heel goed en brak de omelet. Ik heb m daarom in een paar stukken verdeeld en zo stuk voor stuk omgedraaid. Bak de omelet aan de andere kant ook nog 10 minuten.

Serveer de foe yong hai met de saus erover en wat rijst erbij.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie