Recept voor vegan ‘eier’koeken

Vegan eierkoeken

Eierkoeken worden natuurlijk gemaakt met ei en zijn dus verre van vegan. Toch kun je heel gemakkelijk een vegan versie maken, met appelmoes in plaats van ei. Van de appelmoes proef je na het bakken eigenlijk niets en de koeken zijn heerlijk luchtig en zacht.

Vegan eierkoeken met gember?

Omdat ik wel van wat extra pit houdt, deed ik stukjes gember door de vegan eierkoeken, maar je kunt deze ook gewoon weghalen of vervangen door een beetje citroenraps als je van een wat frissere smaak houdt.

Ingrediënten voor vegan eierkoeken

Deze hoeveelheden zijn voor 3 grote koeken. Dat paste namelijk precies op mijn bakblik. Dus dan kun je ze in één keer bakken. Je kunt er natuurlijk ook meerdere, kleinere koeken van maken of de ingrediënten maal twee doen en dan 6 koeken bakken in twee ovens of door ze na elkaar te bakken.

Je hebt nodig:

  • 80 gram appelmoes (ik gebruikte één kuipje van deze)
  • 85 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 2 centimeter gember
Vegan eierkoeken bakken

Vegan eierkoeken maken – Bereiding

Verwarm alvast de oven voor op 180 graden. Ondertussen schil je de gember en snijd je deze in heel kleine stukjes. Je kunt er ook voor kiezen om de gember te raspen.

Als je het beslag in een keukenmachine gaat mixen kun je de appelmoes, witte basterdsuiker, vanillesuiker, bloem, bakpoeder en zout op een hoge snelheid mengen met de garde als opzetstuk. De hoge snelheid is belangrijk om een luchtig beslag te krijgen.

Als je met een elektrische mixer het beslag maakt, meng je eerst de appelmoes, basterdsuiker en vanillesuiker met de mixer door elkaar. In een andere kom meng je het bakpoeder en zout door de bloem. Vervolgens spatel je het bloemmengsel voorzicht door de rest van het beslag, zodat het je een luchtig beslag houdt.

Spatel aan het einde voorzichtig de stukjes gember door het beslag.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag in drie hoopjes op het bakpapier. Tijdens het bakken lopen ze vanzelf mooi uit tot grote, ronde koeken. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen de hoopjes beslag.

Bak de vegan eierkoeken in 10 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Laat de koeken op het bakpapier op een rooster afkoelen. Als de koeken zijn afgekoeld, kun je ze serveren. Ze plakken dan soms nog wel wat aan het bakpapier. Je kunt de koeken verwijderen door de onderkant van het bakpapier met een klein beetje water op je vingers vochtig te maken. Vervolgens kun je voorzichtig het papier beetje bij beetje lostrekken van de koeken.

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.