Recept voor oliebollen uit de Airfryer

Oliebollen uit de Airfryer

Zelf oliebollen bakken. Ik had dat nog nooit gedaan. Zolang als ik op mezelf woon, heb ik namelijk geen frituur. Nu heb ik sinds een paar jaar wel een Airfryer, maar daar oliebollen in bakken dat gaat niet. Dat dacht ik tenminste. Tot ik op de website van Philips een recept tegenkwam voor oliebollen uit de Airfryer. En het blijkt gemakkelijker te maken dan ik dacht. Dit jaar eet ik met oud- en nieuw dus voor het eerst heerlijke zelfgemaakte oliebollen.

Met slechts een paar kleine aanpassingen in het beslag kun je al oliebollen bakken in de Airfryer. Je hoeft alleen maar wat minder water en wat minder gist toe te voegen aan de oliebollenmix.

Ingrediënten oliebollen uit de Airfryer

Voor 12 oliebollen uit de Airfryer heb je nodig:

  • 500 gram oliebollenmix (Ik gebruikte de standaardmix van Koopmans. Die is niet vegan, omdat er weipoeder in zit. Ik heb echter nog geen mix kunnen vinden die volledig vegan is).
  • 400 ml warm water
  • 7 gram instantgist
  • 100 gram bloem
  • 25 gram poedersuiker
  • Zonnebloemolie

Vulling:

  • Wanneer je kiest voor oliebollen met rozijnen: 250 gram (geweld in warm water)

Je kunt de oliebollen natuurlijk vullen met wat je zelf wilt. Let wel op dat je beslag (zeker met fruit als vulling) niet te nat wordt, want dan zakt het door het mandje van de Airfryer.

Oliebol Airfryer

Oliebollen uit de Airfryer maken

Natuurlijk begin je met het maken van het oliebollenbeslag. Hiervoor meng je de mix, warm water en gist (en eventueel de rozijnen). Dit kun je met een keukenmachine met deeghaak doen of met een handmixer.

Laat je beslag vervolgens 1 uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Tip! Voor een mooie rijs zet ik het beslag in een oven die ik eerst heb voorverwarmd op 60 graden. Als de oven is voorverwarmd, zet je deze uit en zet je het beslag erin.

Als het beslag goed gerezen is, meng je in een diep bord of grote kom de bloem en de poedersuiker.

Schep met een ijsknijper of 2 eetlepels steeds een bol van het beslag en leg die ik in het bloem-poedersuiker mengsel. Zorg dat de bol goed bedekt is met bloem en poedersuiker.

Oliebollen bakken in de Airfryer

Bestrijk de oliebollen met een klein beetje zonnebloemolie en leg ze  met maximaal 4 tegelijk in het mandje van de Airfryer. De oliebollen bak je vervolgens in de Airfryer op 200 graden voor 10 minuten. Na 5 minuten even omdraaien en de bovenkant opnieuw insmeren met een beetje olie.

Oliebollen uit de Airfryer

Serveer de oliebollen met wat poedersuiker.

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.