Recept voor Chinese wontonsoep

Wontonsoep

Mijn favoriete soep bij de Chinees was, toen ik nog vlees at, wontonsoep, soms ook wel wan tan soep genoemd. Dit is een groentebouillon met wontons erin. Wontons zijn een soort dumplings. Als je ze kookt, worden ze heel zacht en glad en daarom zijn ze ideaal voor in een soep. Elke regio in China kent zijn eigen variant van wontons. In de Cantonese keuken worden de wan tans gevuld met garnalen en gehakt. In de keuken van Shanghai komt gehakt met kool vaker voor als vulling. Ook de manier van vouwen kan verschillen per regio. Voor deze vegan variant gebruikte ik een vulling met groente en tofu.

Zelf wontonsoep maken, begint natuurlijk met het maken van de wontons.

Recept voor vegan wontons

Voor een hoofdgerecht voor 2 personen

  • 50 gram tofu
  • 100 gram verschillende fijgesneden groente. Ik gebruikte wortel en prei
  • 2 centimeter gember, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • Een kommetje water
  • Een halve theelepel sesamolie
  • 200 gram wontonvellen, als je vellen uit de vriezer gebruikt, moet je deze eerst laten ontdooien. Ik doe dat 3-4 uur van te voren met een vochtige theedoek erover.

Bereiding wontons

Eerst maken we de vulling. Laat de tofu goed uitlekken en verkruimel deze. Meng het met de gember, knoflook, groente en sesamolie door elkaar. Verhit in een koekenpan een beetje olie en bak hierin het mengsel een paar minuten.

Wontons vouwen

Chinese wontons

Nu gaan we de wontons vouwen. Zet een kommetje met koud water klaar.

Leg een wontonvel plat op de palm van je hand. Als je rechtshandig bent, leg je het op linkerhand en vice versa. Smeer met een mesje of spateltje ongeveer 1 eetlepel van het gehaktmengsel op het vel. Druk het mengsel stevig aan. Maak de vingers van je vrije hand nat met het koude water en strijk langs de randen van het vel. Vouw het vel diagonaal dubbel en druk de randen stevig aan. Leg de wontons die klaar zijn op een met bloem bestoven dienblad of snijplank.

Recept voor wontonsoep

Bouillon voor wontonsoep

Voor wontonsoep als hoofdgerecht voor 2 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

1 Een beetje sesamolie
750 ml – 1 liter groentebouillon
4 eetlepels in ringen gesneden groene delen van een lente-ui
4 stukken gedroogd zeewier

Bereiding wontonsoep

Breng in een grote pan water aan de kook en in een andere pan de bouillon. Roer de sesamolie erdoor en houd de bouillon warm.

Breek het zeewier in kleine stukjes en verdeel dit, samen met de lente-ui, over de kommen.

Zodra het water kookt, kun je de wontons erin doen. Roer heel zachtjes (anders gaan de wontons stuk) om te voorkomen dat de wontons aan elkaar plakken. Als het water opnieuw kookt, giet je er een kommetje koud water bij.om te sussen. Dit herhaal je hierna nog een keer. Als het water voor de derde keer borrelend kookt, zijn de wontons gaar. Je kunt dit ook controleren door er eentje uit te halen en doormidden te snijden. Haal de wontons met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken.

Giet de hete bouillon in de kommen en verdeel vervolgens de wontons erover.

Wontonsoep
Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord