Recept voor Chinese wontonsoep

Wontonsoep

Mijn favoriete soep bij de Chinees is wontonsoep, soms ook wel wan tan soep genoemd. Dit is een groentebouillon met wontons erin. Wontons zijn een soort dumplings. Als je ze kookt, worden ze heel zacht en glad en daarom zijn ze ideaal voor in een soep. Elke regio in China kent zijn eigen variant van wontons. In de Cantonese keuken worden de wan tans gevuld met garnalen en gehakt. In de keuken van Shanghai komt gehakt met kool vaker voor als vulling. Ook de manier van vouwen kan verschillen per regio.

Vulling voor wontonsZelf wontonsoep maken, begint natuurlijk met het maken van de wontons.

Recept voor Chinese wontons

Voor een hoofdgerecht voor 2 personen

20 gram gember (niet geschild)
150 gram half-om-half-gehakt
Een half ei (losgeklopt)
1 theelepel Shaoxingwijn
Een halve theelepel sesamolie
3 eetlepels bouillion
Zout
Witte peper
3 eetlepels in ringen gesneden groene delen van een lente-ui
200 gram wontonvellen

Bereiding wontons

Wontons vouwenEerst maken we de vulling. Kneus het stukje gember, zodat de frisse, circusachtige geur en smaak van de gember goed vrijkomt. Doe deze in een kommetje en giet er een beetje koud water overheen.

Doe het gehakt met het ei, de wijn en de sesamolie in een kom. Voeg hier anderhalve eetlepel van het gembervocht en zout en peper aan toe. Roer het geheel goed door en meng er eetlepel voor eetlepel de bouillon door. Doe toe slot het groen van de lenteui erbij.

Wontons vouwen

Chinese wontonsNu gaan we de wontons vouwen. Zet een kommetje met koud water klaar.

Leg een wontonvel plat op de palm van je hand. Als je rechtshandig bent, leg je het op linkerhand en vice versa. Smeer met een mesje of spateltje ongeveer 1 eetlepel van het gehaktmengsel op het vel. Druk het mengsel stevig aan. Maak de vingers van je vrije hand nat met het koude water en strijk langs de randen van het vel. Vouw het vel diagonaal dubbel en druk de randen stevig aan. Leg de wontons die klaar zijn op een met bloem bestoven dienblad of snijplank.

Recept voor wontonsoep

Bouillon voor wontonsoepVoor wontonsoep als hoofdgerecht voor 2 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

1 ei
Een beetje sesamolie
750 ml – 1 liter groentebouillon
2 eetlepels gedroogde babygarnalen
4 eetlepels in ringen gesneden groene delen van een lente-ui
4 stukken gedroogd zeewier

Bereiding wontonsoep

Klop het ei los in een kommetje. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin een omelet. Haal het ei uit de pan voordat het bruin wordt, laat afkoelen en snijd reepjes.

Kommen wontonsoep voorbereidenBreng in een grote pan water aan de kook en in een andere pan de bouillon. Houd de bouillon warm.

Bereid ondertussen de serveerkommen voor. Doe in elke kom 1 eetlepel gedroogde babygarnalen, 2 eetlepels van de groene ringen van de lente-ui, een halve theelepel sesamolie en zout en peper naar smaak.

Breek het zeewier in kleine stukjes en verdeel dit over de kommen.

Wontons kokenZodra het water kookt, kun je de wontons erin doen. Roer heel zachtjes (anders gaan de wontons stuk) om te voorkomen dat de wontons aan elkaar plakken. Als het water opnieuw kookt, giet je er een kommetje koud water bij.om te sussen. Dit herhaal je hierna nog een keer. Als het water voor de derde keer borrelend kookt, zijn de wontons gaar. Je kunt dit ook controleren door er eentje uit te halen en doormidden te snijden. Haal de wontons met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken.

Giet de hete bouillon in de kommen en verdeel vervolgens de wontons erover. Garneer de soep met de reepjes ei.

Wontonsoep

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie