Pyongyang deel 5 – De laatste dag in Noord-Korea

Geboortehuis van Kim Il Sung
Geboortehuis van Kim Il Sung
Geboortehuis Kim Il Sung in Mangyongdea

Op de laatste dag in Noord-Korea hadden we pas laat in de middag onze vlucht terug naar Beijing. Daarom was er nog genoeg tijd voor een aantal excursies. Zoals het geboortehuis van Kim Il Sung en de Pyongyang filmstudio’s.

Geboortehuis Kim Il Sung

Als eerste zijn we naar het geboortehuis van Kim Il Sung gegaan in Mangyongdae. Dit is een kleine boerderij die bestaat uit een aantal hutten met voorwerpen uit de jeugd van Kim Il Sung. Tijdens de rondleiding wordt vooral de nadruk gelegd op de eenvoudige afkomst van de grote leider.

Pyongyang filmstudio’s

Europese huizen in Pyongyang Filmstudios
Europese huizen in Pyongyang Filmstudios

Weer terug in Pyongyang hebben we eerst een bezoek gebracht aan de Pyongyang filmstudio’s. Dit was erg interessant. Er zijn straten in verschillende stijlen gemaakt om hier films te kunnen opnemen. Zo heb je traditioneel Koreaanse straten, maar ook een Japanse straat, een Chinese straat en Europese huizen. Tijdens ons bezoek mochten we ook onszelf verkleden in kleding die gebruikt wordt bij het opnemen van de films. Dit was natuurlijk best grappig.

Mansudea Art Studio

Chinese wijk in Pyongyang Filmstudio’s
Chinese wijk in Pyongyang Filmstudio’s

De laatste excursie tijdens de rondreis door Noord-Korea was naar borduurfabriek in de Mansudea Art Studio. We werden rondgeleid door lokalen waar vrouwen zaten te borduren. Aan het einde was er de mogelijkheid om zelf borduurwerken te kopen.

Vliegreis terug naar China

Na het bezoek aan de Art Studio zijn we naar het vliegveld van Pyongyang gegaan voor de terugreis naar Beijing. Het vliegveld is erg klein en heeft maar één vertrekhal.

Verkleedpartij in Pyongyang filmstudio’s
Verkleedpartij in Pyongyang filmstudio’s

Meer is ook niet nodig, want er vertrekken elke week maar vijf vluchten vanaf het vliegveld. Twee naar Beijing, één naar Shenyang (Noord-China), één naar Bangkok en één naar Vladivostok.

Ondanks dat Noord-Korea de naam heeft dat je heel streng gecontroleerd wordt, stelde de controle op de terugreis weinig voor. Je bagage gaat op een controle band en je gaat door een detectiepoortje, maar dat is het ook wel. Er werd niet gevraagd om te laten zien welke foto’s je allemaal gemaakt had. Er werd zelfs niet eens in de tassen en koffers gekeken.

Mansudea Arts Studio
Mansudea Arts Studio

In Beijing kwamen we ‘s avonds rond acht uur in het hotel aan. We hebben nog even gegeten in een restaurant vlakbij het hotel en toen was het alweer tijd om naar bed te gaan. De volgende dag stond ons immers de lange terugreis naar Nederland te wachten.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie