Pizza Napoletana – Recept voor heerlijke pizza uit Napels

Pizza Napoletana

Napels wordt wel gezien als de geboorteplaats van de Italiaanse pizza. Daarom besloot ik een typisch Napolitaanse pizza te maken: de pizza Napoletana. Dit is een heel eenvoudige pizza met tomaat, mozzarella en oregano. Klinkt simpel, maar smaakt zeker zo lekker.

Ingrediënten Pizza uit Napels

Ingrediënten pizzabodemDe ingrediënten heb ik hierboven al een beetje verraden, maak hieronder toch even een complete lijst.

Voor 1 pizza heb je nodig:

Voor het deeg:
250 gram bloem
15 gram gist (zakje droge gist van 8 gram kan ook)
150 ml warm water
Olijfolie
Zout
1 eetlepel suiker

Voor de topping:
Gepureerde tomaten (zoveel als je lekker vindt als saus op de pizza)
1 bolletje mozzarella
Oregano

Bereiding Pizza Napoletana – Pizzadeeg maken

Bloem voor pizzaEerst maak je het deeg voor de pizza. Los hiervoor de gist en de eetlepel suiker op in het water. Goed roeren met een garde!

Doe de bloem in een kom, kies wel een kom waarin je straks gemakkelijk het deeg kunt kneden). Meng het bloem met wat zout en maak in het midden een kuiltje. Hierin giet je de olijfolie en het gistmengsel.

Je kunt het beste niet het hele gistmengsel in één keer erbij gieten. Doe eerst alleen zoveel als in het kuiltje past. Kneed dit door de bloem en voeg daarna de rest van het vocht toe.

Deeg voor pizzaKneed het deeg ongeveer 15 minuten. Het zal in het begin een beetje plakkerig zijn en aan je vingers blijven zitten. Gewoon alles van je vingers plukken en doorkneden! Het komt vanzelf goed.

Blijft het deeg toch te nat en plakkerig dan kun je nog wat extra bloem toevoegen.

Vorm van het deeg een bol. Rol die goed door de olijfolie en laat ‘m in een kom afgedekt, zeker een uur rijzen. Langer mag altijd.

Pizza uitrollen

Als het deeg lang genoeg gerezen heeft. Bestuif je je werkblad met ruim voldoende bloem. Je wilt namelijk echt niet dat het deeg straks blijft plakken.

Kneed eerst een beetje de lucht uit het deeg en rol er vervolgens een pizza van.

Zelfgemaakte pizzabodemIk gebruik zelf sinds kort een pizzablik om de pizza’s op te bakken. Dit echt heel handig bij het uitrollen van je pizza. Je hoeft alleen het blik in te vetten met een beetje olie en er wat bloem op te strooien. Leg daarna het deeg (wel alvast plat maken) in het blik en duw het met je handen in naar de zijkanten, net zolang tot de schijf net zo groot is als het pizzablik.

Pizza Napoletana beleggen

Als je de pizza helemaal hebt uitgerold, kun je hem gaan beleggen. Smeer eerst met een lepel de saus van gepureerde tomaten erop. Je kunt de saus er zo dik op smeren als je zelf wilt.
Snijdt de mozarella in stukjes en verdeel deze over de pizza.

Pizza napoletana makenNu kan de pizza in de oven. Ik heb gekozen voor een temperatuur van 200 graden en de pizza ongeveer 15 minuten gebakken. Ik heb een heteluchtoven. Als je een elektrische oven hebt, kan je ook gerust voor 220 graden gaan. De baktijd zal dan 10 tot 15 minuten zijn.

Als de pizza uit de oven komt, strooi je er de kruiden over.

Serveer direct en smullen maar!

Pizza Napoletana

Geef een reactie