Pepernoten basisrecept + 4 aparte smaken

Kruidnoten

De Sint is weer in het land en dus slaan we weer massaal aan het bakken van pepernoten. En voor degenen die niet zelf willen bakken, liggen de winkels al weken vol met kruidnoten in allerlei soorten en smaken. Maar zelf maken blijft natuurlijk het lekkerste. In deze blogpost lees je mijn recept voor lactosevrije (en vegan) pepernoten. Daarnaast heb ik me laten inspireren door mijn kruidenrek en voorraadkast om kruidnoten in 4 meer aparte smaken te maken. Ook daarvoor vind je hier het recept.

Lactosevrije kruidnoten maken

Eigenlijk is lactosevrije / vegan kruidnoten bakken heel simpel. Je hoeft alleen de boter te vervangen door plantaardige margarine of kokosolie. Daarnaast kun je in plaats van melk allerlei verschillende plantaardige melksoorten gebruiken. Ik heb de meeste kruidnoten gebakken met ongezoete sojamelk. Maar voor de matcha pepernoten heb ik amandelmelk gebruikt, omdat de smaak van de soja te sterk zou zijn als tegenhanger voor het groene thee poeder.

Ingrediënten voor het basisrecept

Om de traditionele kruidnoten te maken gebruik ik het volgende basisrecept. Je bakt hiermee ongeveer 40 pepernoten.

60 gram plantaardige margarine
100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram donkere basterdsuiker
5 gram koek- en speculaaskruiden
1 – 2 eetlepels plantaardige melk

Kruidnoten

Recept voor vegan / lactosevrije kruidnoten

Snijd de margarine in kleine stukjes en doe deze samen met het bakmeel, de suiker en de kruiden in een kom. Alles goed mengen en kneden. Voeg vervolgens 1 eetlepel melk toe en kneed deze door het deeg. Als het deeg nog te droog is kun je daarna eventueel nog een tweede lepel toevoegen, maar zorg dat het deeg in elk geval niet te nat en plakkerig wordt.

Verwarm de oven voor op 160 graden

Rol het deeg nu uit in lange slierten. Snijd de slierten in stukjes. Vervolgens maak je van elk stukje deeg een bolletje en deze leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk een klein beetje aan en zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes. Ze gaan namelijk nog rijzen in de oven.
Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze vervolgens goed afkoelen. Let op! De kruidnoten zijn nog zacht als ze uit de oven komen. Gewoon rustig laten afkoelen en dan worden ze vanzelf hard.

Kruidnoten inspiratie – 4 aparte smaken

Omdat pepernoten met smaakjes tegenwoordig zo populair zijn, wilde ik zelf ook wel eens wat variëren. Je kunt hiervoor gewoon het bovenstaande recept gebruiken en hoeft alleen de koek- en speculaaskruiden te vervangen door iets anders.

1 – Indiaase kruidnoten met pistache

De eerste soort die ik maakte is gebaseerd op de Indiase keuken. Ik heb voor het kruidenmengsel 20 gram pistachenoten fijngehakt in de keukenmachine. Hier heb ik vervolgens wat kardemon, venkelzaad, komijn, kurkuma en korianderpoeder doorheen gedaan. Deze Indiase kruidnoten smaken niet alleen heel goed, maar ze ruiken ook heel lekker.

Pistache kruidenmengsel voor Indiaase kruidnoten

2 – Gember-kaneel kruidnoten

Mijn vriend houd erg van de gember en van kaneel, dus dit wilde ik ook verwerken in de kruidnoten. Voor de gember-kaneel heb ik de koek- en speculaaskruiden vervangen door fijngehakte gember, kaneel en een beetje anijspoeder. Ik heb een stukje gember van ongeveer 3 centimeter klein gesneden en met een vijzel fijn gemaakt.

3 – Kruidnoten met een Chinees tintje

Deze variant heb ik al eens eerder gemaakt. Een paar geleden had ik een keer geen koek- en speculaaskruiden in huis en ik kon het ook niet vinden in de supermarkt. Ik heb toen 5-spices poeder gebruikt, omdat die van alles wat ik in kruidenrek had het dichtste bij de speculaaskruiden in de buurt kwam qua smaak. Ook deze vind ik erg zelf altijd erg lekker.

4 – Matcha kruidnoten

Sinds ik in Japan allerlei lekkernijen met matcha heb ontdekt, ben ik hier echt dol op. En mijn vriend gelukkig ook. Het lag dus erg voor de hand om dit jaar ook een keer matcha kruidnoten te maken. Hiervoor heb ik het basisrecept wel iets meer aangepast. Ik heb 5 gram matcha poeder gebruikt (zorg voor een goed kwaliteit matcha poeder!) in plaats van de speculaaskruiden. Verder heb ik lichte basterdsuiker gebruikt in plaats van donkere, zodat de kleur van de kruidnoten mooi groen zou blijven in plaats van bruin. Tot slot had ik dus nog in plaats van sojamelk amandelmelk gebruikt, omdat de smaak wat minder sterk is en dus niet gaat overheersen tegenover de matcha.

Matcha Kruidnoten

De matcha pepernoten vonden mijn vriend en ik allebei veruit de lekkerste van allemaal. Natuurlijk waren ze allemaal heel lekker, maar die staken er echt wel met kop- en schouders bovenuit. Ik later deze week dus zeker nog een keer een voorraadje hiervan maken.

Heb jij zelf ooit bijzondere kruidnoten gemaakt? Of heb je ideeën voor andere lekkere smaken? Laat het vooral horen in een reactie onder dit artikel. Ik ben benieuwd!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.