Kung pao chicken recept

Kung pao chicken met rijst

‘In China eet je heel anders bij de Chinees’ wordt vaak gezegd. En dat klopt ook wel een beetje. Je zult in China niet snel een babi pangang of nasi goreng op de kaart vinden. Mijn favoriete gerechten in China zijn ‘Kung pao chicken’ en ‘Sweet pork’. Afgelopen weekend heb ik de Kung pao chicken thuis zelf gemaakt. In blog vind je het recept dat ik heb gebruikt voor dit gerecht en wat ik ervan vond.

Wat is kung pao chicken?

In het kort is kung pao chicken gewoon kip in een pikante saus met pinda’s en bosui. Het gerecht komt van oorsprong uit de Sichuan regio in het zuidwesten van China. Origineel hoor je in dit gerecht dan de Sichuan peperkorrels te gebruiken, maar er zijn ook veel ‘Westerse’ varianten waarin deze peperkorrels niet worden gebruikt. Dit komt mede doordat er een importverbod was voor Sichuan peperkorrels in de Verenigde Staten van 1986 tot 2005.

Kung pao chicken

Recept kung pao chicken

Als ik thuis zelf een gerecht ga maken dat ik ken van vakanties, zoek ik altijd eerst op internet diverse recepten op. Behalve naar de ingrediënten waarvan ik uit ervaring al weet dat ze erin moeten, kijk ik dan welke extra ingrediënten in de diverse recepten worden gebruikt. Op basis hiervan kies ik vervolgens welk recept ik denk dat het best overeenkomt met het gerecht dat ik heb geproefd of ik maak combinaties van twee of meer recepten.

Het recept dat ik hieronder beschrijf is voornamelijk gebaseerd op dit recept: http://www.pbs.org/parents/kitchenexplorers/2014/03/27/kung-pao-chicken-recipe/.

Ingrediënten kung pao chicken

(Hoofdgerecht voor 2 personen)

450 gram kipfilet in blokjes
1 eetlepel pindaolie
8 Chinese dried red chilies in de lengte doormidden gesneden en zonder pitjes (verkrijgbaar bij de meeste toko’s).
1 theelepel Sichuan peperkorrels (verkrijgbaar bij de meeste toko’s)
4 tenen knoflook, geperst
1 theelepel verse gemalen gember
3 bosuitjes, de witte delen en groene delen scheiden en beide in stukjes snijden
3 handjes ongezouten, geroosterde pinda’s

Ingrediënten Marinade kung pao chicken:

2 theelepels sojasaus
2 theelepels Chinese rijstwijn
2 theelepels maizena
1 theelepel Sichuan peperkorrels

Alle ingrediënten mengen totdat de maizena volledig is opgelost.

Ingrediënten Saus kung pao chicken:

1 eetlepel Chinese black vinegar (evt kun je ook gewone rijstazijn gebruiken)
1 eetlepel kippenbouillion
3 theelepels suiker
3 theelepels sojasaus
2 theelepels maizena
½ theelepel sesamolie

Alle ingrediënten mengen totdat de maizena volledig is opgelost.

Bereiding Kung pao chicken

Masseer de kip met de marinade voor ongeveer 1,5 minuut. Laat het geheel vervolgens nog minimaal 20 minuten marineren.

Verhit de olie in de wok op een hoge temperatuur. Als de wok begint te roken, doe je het vuur uit en voeg je de Chinese red chilies en de Sichuan peperkorrels toe. Goed roeren! Pas op dat de pepers niet aanbranden.

Doe na 1 minuut de kip bij de pepers in de wok en verhit op medium temperatuur.

Kung pao chicken in de wok

Als de kip van buiten gaar is geworden, voeg je de gember, knoflook en de witte delen van de bosui toe. Bak dit nog twee minuten mee.

Voeg vervolgens steeds 1 eetlepel van de saus toe. Voeg pas een nieuwe eetlepel toe als de vorige goed is opgenomen door de kip.

Kung pao chicken serveertipAls je klaar bent met toevoegen van de saus, roer je de pinda’s en de groene delen van de bosui door het gerecht.

Je kunt het nu direct serveren met rijst of noedels.

Kung pao chicken serveertip

Mànmàn chi! – Eet smakelijk!

Toevoeging achteraf

Het gerecht was wel wat pittiger geworden dan wat ik gewend was van de keren dat ik het in China heb gegeten. Ik denk dat ik iets minder gember en misschien wat minder peperkorrels had moeten gebruiken. Hiermee ga ik dus nog een beetje spelen de volgend keer dat ik dit gerecht ga maken.

Geef een reactie