Voor het eerst op wintersport – Oefenen, oefenen, oefenen

Leren skiën in Ehrwald

Ik ben voor het eerst in mijn leven op wintersportvakantie geweest. En ik vond het keileuk (zoals we dat hier in Brabant zeggen). Tot voor kort had ik eigenlijk niets met wintersport. Het heeft me gewoon nooit echt getrokken. Maar aangezien mijn vriend al bijna zijn hele leven skiet en één of twee keer per jaar op wintersportvakantie gaat, moest ik er natuurlijk ook wel aan geloven. Dus stapte ik vorige week maandag met enigszins knikkende knietjes uit de gondel bij de Ehrwalder Alm in Oostenrijk om voor het eerst op echte sneeuw te gaan skiën.

Skiën Ehrwald

Eerst op les in Nederland

Natuurlijk had ik wel in Nederland al wat geoefend. Ik had een introductieles gehad bij Montana Snowworld in Valkenswaard en nog een privéles gedaan in Landgraaf. Ik kan dit echt aanraden, omdat je dan alvast een beetje gevoel krijgt met hoe het is om ski’s te staan en je alvast de minimale basics kunt leren. Maar een indoor piste is toch iets anders dan skiën op echte sneeuw. Dus verwacht zeker niet dat je na twee lesjes al meteen een piste af kunt.

Starten op de kinderweide

Omdat ik nog wel het één en ander te leren had qua techniek, zijn we gestart op de kinderweide. Dat is een redelijk kort en niet al te steil stuk waar ook de kindjes leren skiën. Maar je ziet er ook volwassenen les krijgen of zelfstandig oefenen. Ik heb deze vakantie geen lessen geboekt bij een skischool, omdat ik het geluk heb dat de vader van mijn vriend een goede leraar is, dus hij heeft met mij vier ochtenden geoefend op de Ehrwalder Alm.

Pizzapunt skiën

En dat heeft echt zijn vruchten afgeworpen. Ik kan nu best goed bochtjes maken en stoppen met de pizzapunt (in flüg). Ik vind het wel heel fijn om te skiën met stokken, omdat dat je helpt om de bochten op de juiste manier te maken. Je gaat door met je stokken de bochten aan te geven die je inzet, automatisch met je lichaam de goede kant op bewegen.

Ook kan ik nu beter anticiperen op de skiërs en snowboarders om me heen. Ik heb wel af moeten leren om op verkeer van achter te letten. Natuurlijk wil je liever niet van achteren onderuit geskied worden, maar de regel op de piste is dat achteropkomend verkeer voor jou moet uitkijken. En in de praktijk gaat dat vrijwel altijd goed.

Sonnenhang, Wetterstein Bahn

Als beginner kun je in Ehrwald ook goed starten op de Sonnehang bij de Wetterstein Bahn. Wij zijn daar niet geweest, omdat er nauwelijks nog sneeuw lag. Dat is wel jammer, want ze hebben daar een mooie, brede blauwe piste die heel geschikt is voor beginners.

Blauwe piste op de Ehrwalder Alm

Ik heb na een ochtendje oefenen op de kinderweide de blauwe piste geprobeerd op de Ehrwalder Alm, maar dat viel heel erg tegen. Dat komt omdat hier een flinke versmalling in zit, die als beginner best lastig is en omdat er nog wel wat steile stukken in zitten. De versmalling zou je in principe in de pizzapunt kunnen doen, maar ik kon de eerste dag nog niet zo super goed remmen op deze manier, waardoor ik best hard gevallen was in de versmalling. Ook vind ik het nog best eng om wat harder te gaan op de ski’s, waardoor steile stukken eigenlijk nog te eng zijn voor mij.

Skiën Ehrwalder Alm

Leren skiën is vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Hierin ben ik dus ook wel een beetje mijzelf tegen gekomen. Ik heb als ik iets nieuws probeer vaak best hoge verwachtingen van mijzelf. Zo had ik ook verwacht dat ik aan het eind van deze vakantie met gemak een blauwe piste af zou kunnen. Dat blijkt echt niet realistisch voor een beginner. Ik denk dat ik blij mag zijn als het me volgend jaar lukt om de piste te doen en dat het op de derde of misschien zelfs vierde vakantie pas echt wat soepeler begint te gaan.

Leren skiën vraagt, zeker als volwassene, immers best veel oefening. Pas als je de techniek echt goed beheerst, kun je je bewegingen controleren en inspelen op je omgeving en de piste. Ik ben dus heel blij met alle oefening die ik deze vakantie heb gehad en merk ook echt dat ik nu een stuk zekerder op de ski’s sta. Omdat het weer een heel jaar duurt voor we weer op wintersport gaan en ik het in de tussentijd wel een beetje wil bijhouden, ga ik dit jaar denk ik nog wel een paar keer oefenen op een indoorbaan in Nederland.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie