Barcelona – Top 10 bezienswaardigheden

Hagedis, Parc Guell Barcelona

Barcelona is met stip mijn favoriete stad in Spanje. Ik ben tot nu toe twee keer kort in Barcelona geweest. In 2009 een dag en in 2010 een lang weekend. In dit artikel vertel ik je wat op basis daarvan mijn 10 must see bezienswaardigheden zijn.

Bezienswaardigheden Barcelona -Top 10

1. Sagrada familia

Dit is natuurlijk het meest iconische bouwwerk van Barcelona. Ik kan dan ook niet anders dan deze basiliek van Antoni Gaudí op 1 zetten. Iedereen zal je er ook naar vragen bij terugkomst van je eerste trip naar Barcelona. Dus je kunt er gewoon niet omheen.

Er wordt al sinds 1882 voortdurend gebouwd aan deze basiliek, maar hij is nog steeds niet af. De verwachte einddatum van de bouw is al meerdere malen verschoven. Op dit moment wordt verwacht dat de Sagrada familia in 2016 klaar is. De bouw wordt gefinancierd met giften van bezoekers.

Sagrada familia Barcelona

2. Parc Güell

Wie Barcelona zegt, zegt behalve Sagrada familia, ook direct Gaudí. In Barcelona zijn diverse bouwwerken te vinden van Antoni Gaudí. Zo ook het stadspark, Parc Güell, dat is aangelegd door deze architect.

Als je het park binnen komt, zie je direct de bekende mozaïken salamander en de kleurrijke bankjes.

Het park is 15 hectare groot en is origineel gebouwd in opdracht van Eusebi Guëll. Het moest een park worden met enkele tientallen villa’s. Dit laatste werd geen succes. Er zijn slechts twee huizen in het park verkocht, waarvan Antoni Gaudí er zelf één betrok. Het heeft 20 jaar in het huis gewoond en het gebouw doet nu dienst als Gaudí museum.

Hagedis, Parc Guell Barcelona

3. Casa Mila

Ook deze en de volgende bezienswaardigheid zijn werken van de architect Antoni Gaudí. Casa Mila is een appartementencomplex dat ligt aan de Passeo de Gracia. Je herkent het gebouw direct aan de golvende buitenmuren. In het gebouw bevindt zich tegenwoordig een museum met wisselende exposities. Verder kun je de appartementen op de vierde verdieping, de zolder en het dakterras bezichtigen.

Casa Mila, Barcelona

4. Casa Battló

Aan dezelfde straat als het Casa Mila, ligt het Casa Battló. Dit is eveneens een bouwwerk van de architect Antoni Gaudí. Alles aan dit gebouw is golvend, met afgeronde hoeken. Het centrale thema van Casa Battló is het verhaal van Sint-Joris en de draak. De buitenkant van het gebouw is bedekt met mozaïk in een patroon dat je doet denken aan schubben van een vis. De zuilen van het gebouw lijken op poten van een dinosaurus.

Casa Battlo, Barcelona

5. La Rambla

La Rambla is de 1.200 meter lange hoofdstraat in het centrum van Barcelona. De brede boulevard is alleen toegankelijk voor voetgangers en loopt vanaf het Plaza de Catalunya tot aan de zee. Eigenlijk is de Rambla opgedeeld in vijf delen, waardoor de Barcelonezen de straat ook wel ‘Las Ramblas’ noemen. Je vind op deze straat diverse winkels, marktkramen, terrassen en levende standbeelden. Maar vooral ook heel veel mensen.

6. Barri Gotic

De Barri Gotic, letterlijk Gotische wijk, is het centrum van het oude Barcelona. Je kunt eindeloos rond dwalen door de vele kleine straatjes en pleinen in deze wijk. De Barri Gotic bevat ook talloze oude gebouwen uit de Romeinse tijd.

7. Montjuïc

De Montjuïc is een heuvel in het Zuidwesten van Barcelona. Bovenop de heuvel staat het kasteel van Montjuïc. Op de heuvel zijn in de loop der jaren diverse grote evenementen gehouden, zoals de wereldtentoonstelling 1929, de Olympische Zomerspelen van 1992 en een rit van de Tour de France in 2009.

8. CosmoCaixa Barcelona

CosmoCaixa BarcelonaDeze bezienswaardigheid kom je niet vaak tegen in lijstjes op internet, maar ik vind dit misschien wel één van de leukste dingen om te bezoeken in Barcelona. Dus het mocht natuurlijk niet ontbreken in mijn lijst met top 10 bezienswaardigheden in Barcelona.

Het CosmoCaixa is een heel groot wetenschapsmuseum in het Noorden van de stad. Eén van de leukste dingen in het museum is het nagemaakte regenwoud. Het is een gedetailleerde reproductie van het Amazonewoud met meer dan 100 verschillende dieren en planten, zoals die ook in het echt leven.

9. Camp nou

Ik ben zelf helemaal geen voetbalfan, maar als je met iemand die wel van voetbal houdt naar Barcelona gaat, moet je beslist een bezoek brengen aan Camp nou. Dit is het stadion van FC Barcelona. Behalve het stadion van binnen bewonderen, kun je ook bezoek brengen aan de fanshop en het FC Barcelona museum.

10. Schaduw van de wind wandeltour

Het boek de Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Safon speelt zich af in het oude Barcelona. De plekken die beschreven worden in het boek kun je ook in het echt bezoeken. Dit geldt zelfs voor het Kerkhof der Vergeten Boeken. Er worden in de stad diverse wandeltochten georganiseerd met dit boek als thema. Ik heb zelf nog nooit zo’n wandeltocht gemaakt, maar hij staat toch in mijn lijstje, omdat ik bij mijn volgende bezoek aan Barcelona dit beslist wil gaan doen.

Tien bezienswaardigheden zijn er natuurlijk veel te weinig, om al het moois dat er in Barcelona te zien en beleven is te beschrijven. Maar ik denk dat deze tien een mooi startpunt bieden als je voor het eerst naar Barcelona gaat.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie