Vegan kaas, wat vind ik ervan?

Ontbijt boulevard 17

De laatste tijd lees en hoor ik veel over hoe ongezond vegan kaas zou zijn. Wat ik jammer vind is dat in reacties hierop mensen vaak de conclusie trekken dat vegan eten in zijn geheel ongezond is of de ‘gewone’ kaas wel gezond voor je zou zijn.

Is vegan kaas ongezonder dan echte kaas?

Behalve dat het er maar vanaf hangt welke soorten kaas je met elkaar vergelijkt, wil ik hier wel meteen al uitleggen dat ‘gewone’ kaas van koemelk ook niet per sé heel gezond. Het bevat veel verzadigde vetten en zout. Een plak kaas op je brood is dus echt niet per sé een gezonde keuze.

Maar dat is een plakje vegan kaas zeker ook niet. Ze bestaan meestal vooral uit water, kokosolie en zetmeel. Daarnaast is er ook zout aan toegevoegd, waardoor de plakjes van bijvoorbeeld Violife, Willemsburger en Nature&Moi zeker niet gezonder zijn dan kaas van koemelk. Qua voedingswaarde heeft echte kaas dan nog als voordeel dat er eiwitten in zitten.

Daarom beschouw ik (vegan) kaas dus ook niet als iets wat je dagelijks in je voedingspatroon zou moeten willen hebben. Het is een luxe, snackproduct voor af en toe eens een keer. Ik maak bijvoorbeeld af en toe vegan tosti’s ermee. Ik denk ik hiervoor hooguit één keer in de maand een pakje vegan plakken kaas koop.

Is vegan kaas lekker?

Ook dat vind ik een lastig verhaal. Ik vind het niet vies. Maar ik zou de plakken die we tot nu toe hebben geproefd ook niet echt willen vergelijken met echte kaas. Dat smaakt toch echt veel lekkerder. De enige vegan kaas die tot nu hierbij in de buurt komt, zijn de vegan plakken van Nature&Moi.

Lasgne met vegan kaas

Andere soorten vegan kaas

Behalve de plakken die je als broodbeleg gebruikt, zijn er nog veel meer verschillende soorten vegan kaas. Bijvoorbeeld geraspte kaas. Hiervoor heb ik tot nu toe ook alleen de varianten van Violife, Willemsburger en Nature & Moi geprobeerd. Van alledrie ben ik niet bijzonder onder de indruk. Ik gebruik het daarom nu alleen af en toe als ik vegan lasagne maak.

Een kaasvervanger waar ik wel heel erg over te spreken ben, is de Greek white block van Violife. Dit lijkt op feta en heeft ook echt wel een sterke, kazige smaak. Dus die mag zeker af en toe in een salade of op de vegan loaded fries.

Griekse loaded fries

Vegan kaas voor de borrel

Iets nieuws wat we pas geleden ontdekte is dat er ook een markt is voor wat meer luxe vegan kazen gemaakt van noten. We bestelden een paar weken geleden een paar vegan kazen van Mr & Mrs Watson. Deze kazen zijn gemaakt van cashewnoten en die hebben ze ook laten fermenteren waardoor je een echt kazige smaak krijgt. Ik ben zelf nooit zo van kaasje bij de borrel geweest, dus ik kan niet goed beoordelen of het echt op brie/camembert achtige kazen lijkt, maar volgens Jordan zijn het echt goede vervangers hiervoor. Ik kan alleen maar zeggen dat ik ze in elk geval heel lekker vind. Verder bevatten ze een stuk minder verzadigde vetten en doordat ze gemaakt zijn van noten, zitten er ook eiwitten in. Kortom een erg geslaagd alternatief.

Vegan kaas met Italiaanse kruiden van Mr & Mrs Watson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.