Op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea + Geboortedag Kim il Sung

Mass Dances in Pyongyang

De elfde dag van de rondreis door Noord-Korea was de meest bijzondere dag van de hele reis. Die dag viel namelijk op 15 april, de geboortedag van Kim il Sung. Deze belangrijke feestdag wordt uitgebreid gevierd. Daarnaast hebben we een bezoek gebracht aan de Demilitarized Zone (DMZ) op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.

Vrouwen in feestkleding - Kaesong, Noord-Korea
Vrouwen in feestkleding op weg naar festiviteiten voor de geboortedag van Kim Il Sung

De dag startte met een korte stadswandeling door Kaesong waar we een bezoek brachten aan het standbeeld van Kim il Sung. Er waren vanwege de feestdag al vroeg heel veel mensen op straat en de sfeer voelde al meteen een stuk vrolijker en opener dan tijdens de voorgaande dagen van deze reis.

Standbeeld Kim Il Sung Kaesong
Noord-Koreanen brengen eerbetoon aan Kim Il Sung op zijn geboortedag.

DMZ, de zwaar bewaakte grensovergang tussen Noord- en Zuid-Korea

Hoe anders was het een paar uur later, toen we met de bus aankwamen bij de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Iedereen in onze groep voelde wel aan dat deze streng bewaakte grensovergang een heel bijzonder plek is en de sfeer was dan ook meteen gespannen. Ook omdat we natuurlijk weten dat nog steeds geregeld incidenten bij de grens plaatsvinden. De militair die ons hier rondleidde maakte er zelfs een grapje over dat we best af en toe mochten lachen en het allemaal niet zo serieus was.

DMZ
DMZ, ruimte waar de vrede is getekend na de Korea-oorlog

Tijdens de rondleiding gingen we eerst naar het gebouw waar tegen het einde van de Koreaanse oorlog de onderhandelingen zijn gevoerd tussen Noord-Korea,China en de Verenigde Naties. Daarna kregen we de ruimte te zien waar in 1953 het vredesakkoord is getekend. Deze hal is ingericht als een soort museum.

De rondleiding eindigde bij de bekende blauwe barakken. Helaas mochten wij deze niet van binnen bezichtigen. De barakken mogen namelijk elke dag alleen van de noord- of van de zuidzijde bezochten. En omdat er eerder die dag al een groep aan de zuidkant van de grens de barakken had bezocht, mochten wij er dus niet in. Maar ook van de buitenkant zijn de barakken al erg indrukwekkend.

DMZ aan de Noord-Koreaanse zijde
DMZ aan de Noord-Koreaanse zijde

Snel door naar Pyongyang

Na het bezoek aan de DMZ zijn we snel doorgereden naar Pyongyang. Dit is een lange rit waarbij we geluncht hebben in de bus, om op tijd te zijn in de hoofdstad en nog zoveel mogelijk van de festiviteiten mee te krijgen.

Moran Hills

Eerst zijn we naar het stadspark Moran Hills gegaan hier waren veel mensen aan het picknicken, dansen en zingen. Natuurlijk hebben wij ons ook gemengd in het dansen. Dit was heel leuk en de eerste keer tijdens de reis dat we ook echt contact konden maken met ‘gewone mensen’ in Noord-Korea.

Dansende vrouwen in park Moran Hills

Massa Dances

Bij een feest in Noord-Korea horen ook Mass Dances. Hiervoor komen grote groepen mensen samen op pleinen in de stad en zij voeren massaal allerlei ingestudeerde dansen uit. De vrouwen in traditionele feestjurken en de mannen in pak. Ook hier hebben we nog een paar dansjes mee gedaan ondanks dat het er bij ons natuurlijk lang niet zo strak uitzag als bij de Noord-Koreanen die hier al weken voor hebben geoefend haha.

Mass Dances in Pyongyang
Mass Dances in Pyongyang

Bier en BBQ

Na een korte tussenstop bij een brouwerij voor een typisch Noord-Koreaans biertje, zijn we voor het avondeten naar een Duck BBQ restaurant gegaan. Je raadt het al, hier serveren ze eend van de barbecue. Het smaakt wel lekker, maar je kunt het niet vergelijken met eend zoals je die in Chinese restaurants eet.

Duck BBQ

Vuurwerkshow

‘s-Avonds was er een grote vuurwerkshow aan de oever van de Taedong rivier. Dit was een heel bijzondere show met 3D-effecten en erg mooi vuurwerk. Helaas kon mijn camera niet zo goed foto’s maken van vuurwerk (sowieso niet in het donker), dus ik kan hier geen foto’s van laten zien.

Kaeson Funfair, kermis in Noord-Korea

Na het vuurwerk zijn we nog naar de kermis gegaan. De Kaeson funfair is een permanente kermis in de stad waar zeker in het weekend en op feestdagen veel Noord-Koreanen naar toe gaan. We kregen een speciale gids mee voor op de kermis die ervoor zorgden dat als wij ergens in wilden we voorrang kregen op de mensen die al in de rij stonden. Dat voelde wel ongemakkelijk.

Kaeson funfair
Kaeson funfair, Pyongyang

Ik ben in twee attracties geweest. Eerst in een toren waarlangs je omhoog geschoten wordt en dan ineens heel hard naar beneden gaat. Je kent vast wel van pretparken en kermissen in Nederland. Daarna in een attractie met een soort scootertjes die op een schijf staan. De schijf draait rond en beweegt heen en weer over een soort halve achtbaan looping. Ik kan het helaas niet duidelijker omschrijven, maar het was erg leuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.