Okonomiyaki recept – Hiroshima style

Okonomiyaki met saus

Okonomiyaki is een soort Japanse pannenkoek die bestaat uit verschillende lagen. Natuurlijk een pannenkoek, maar ook een laag kool en een laag ei. Verder kunnen er nog heel veel andere ingrediënten aan worden toegevoegd. Omdat wij tijdens onze rondreis door Japan dit gerecht voor het eerst aten in Hiroshima, vind je hier een recept voor Okonomiyaki Hiroshima Style. Kenmerkend voor deze okonomiyaki is dat er ook een laag noedels in is verwerkt.

Meestal maak ik de gerechten op dit blog helemaal zelf, maar voor de okonomiyaki moet ik toch echt de credits geven aan mijn vriend. Het stapelen van alle laagjes in de pannenkoek en deze dan ook nog regelmatig omdraaien is niet gemakkelijk. Bij mij ging dat dan ook bijna mis, maar mijn vriend heeft ervoor gezorgd dat ik jullie toch een toonbaar gerecht kan laten zien op dit blog. Maar daarover later meer.

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het kookboek ‘Ramen – Japanse noedelsoep en bijgerechten’ van Tove Nilsson.

Okonomiyakisaus

Okonomiyaki saus

Op een okonomiyaki hoort een dikke laag okonomiyaki saus. Omdat deze voor serveren goed afgekoeld moet zijn, kun je dit het beste eerst maken.

Ingrediënten okonomiyaki saus

50 ml worcestersaus
50 ml sojasaus
50 ml water
2 eetlepels mirin
1 eetlepel suiker
1 eetlepel rijstazijn
1,5 theelepel gemalen gember
1 theelepel maizena

Bereiding okonomiyaki saus

Het maken van okonomiyaki saus is heel simpel. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten, behalve de maizena, in een pannetje te doen en dit aan de kook te brengen. Los de maizena op in één eetlepel koud water en roer dit door de saus. Laat de saus een beetje indikken en klaar! Laat de saus wel afkoelen voor serveren. Eventueel kun je de saus na het afkoelen nog bewaren in de koelkast.

Beslag voor okonomiyaki

Recept voor Okonomiyaki Hiroshima Style

Zo simpel als de saus is, zo ingewikkeld lijkt het recept voor de okonomiyaki. Ik raad je aan het goed door te lezen voor je begint, want het is belangrijk alles in de goede volgorde te doen en je hebt niet veel tijd tussendoor.

Ingrediënten voor een pannenkoek voor 2 personen

1 portie ramennoedels (hoeveelheid noedels die je normaal zou gebruiken voor 1 persoon)
120 gram bloem
200 ml water
1 theelepel zout
2 eetlepels mirin
3 eetlepels olie
250 gram witte kool, fijngesneden
3 bosuitjes, fijngesneden
140 gram bacon, in plakjes
3 eetlepels sojasaus
2 theelepels sesamolie
1 eetlepel gemalen gember
3 eieren

Bereiding Okonomiyaki

Kook de noedels ongeveer 45 seconden in ruim kokend water, giet af en spoel ze direct af met koud water. Je kunt het nu gewoon in het vergiet laten staan totdat je de noedels nodig hebt.

Maak een beslag van bloem, water, zout en mirin.

Verhit nu in een koekenpan 2 eetlepels olie en giet de helft van het beslag in de pan. Leg hier de kool, bosui en plakjes bacon op. Bak ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.

Okonomiyaki pannenkoek met bacon

Nu komt het moeilijke deel! Leg een bord op de koekenpan, keer de pannenkoek om en laat ‘m weer terug in de pan glijden. Bij ons was de pannenkoek nogal plakkerig, waardoor het terug in de pan laten glijden niet meeviel en de pannenkoek bijna kapot ging. Maar mijn vriend is het met voorzichtig beetje bij beetje de pannenkoek verschuiven toch gelukt.

Nadat je de andere kant van de koolpannenkoek gebakken hebt, leg je ‘m weer op het bord met de koolzijde naar boven. Ook hierbij weer heel voorzichtig zijn dat de pannenkoek niet breekt. Zet de pannenkoek opzij.

Meng de noedels met sojasaus, sesamolie en gember en klop de eieren.

Verhit nu opnieuw 1 eetlepel olie in de koekenpan en giet de eieren erin. Leg de noedels erop en giet de rest van het beslag erover. Leg hier de koolpannenkoek bovenop. (Ook dat was bij ons weer een kwestie van heel voorzichtig van het bord af schuiven.)

Okonomiyaki bouwen

Bak het geheel ongeveer 10 minuten op laag vuur. Leg weer een bord op de pan. Keer de pannenkoek om.

Serveer de de okonomiyaki met veel saus erover.

Okonomiyaki met saus

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie