Luchtige, vegan cake – Basisrecept

Vegan luchtige cake recept

In de loop der jaren heb ik al verschillende vegan cakes gebakken, maar een echt luchtige cake maken, zonder eieren was lang een uitdaging. Na veel pogingen heb ik een paar maanden geleden eindelijk de sleutel tot een goede luchtige cake gevonden: een beetje sojayoghurt. Dat maakt je cakes echt luchtig en smeuïg.

Naast het basisrecept voor deze, al zeg ik het zelf, perfecte vegan cake geef ik je ook een aantal makkelijke variatietips voor als je cakes wilt maken met smaakjes.

Ingrediënten voor een luchtige vegan cake

Voor een cake van ongeveer 24 centimeter heb je nodig:

  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 200 gram suiker
  • 90 milliliter plantaardige olie
  • 200 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk)
  • 2 eetlepels ongezoete sojayoghurt

Variaties:

Zoals je ziet op de foto’s, is de cake wat donkerder. Dat komt doordat ik een variant met koffie heb gemaakt. Daarvoor voeg ik drie zakjes oplosespresso van Nescafe toe aan het cakemengsel. Je kunt in plaats van oploskoffie ook gemakkelijk wat matchapoeder, speculaaspoeder of chaikruiden toevoegen aan de cake, afhankelijk van welke smaak je lekker vindt. Ik gebruik dan meestal 5 tot 8 gram van de kruidenmix.

Luchtige, vegan cake

Luchtige vegan cake – Bereiding

Deze cake is heel eenvoudig te maken.

Bedek ter voorbereiding alvast een cakevorm met bakpapier of vet deze in met een beetje plantaardige olie of margarine. En warm de oven voor op 160 graden.

Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar.

Voeg vervolgens de olie, plantaardige melk en sojayoghurt toe en meng het met een garde tot een glad beslag.

Giet het beslag in de cakevorm en strijk het met een spatel goed uit richting de hoeken van de vorm. Ik tik ook altijd even met de vorm op het aanrecht vóór ik m in de oven zet, zodat er geen luchtbubbels onder het beslag zitten.

Bak de vegan cake in zestig minuten gaar. Je kunt testen of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als de prikker droog uit de cake komt, is deze gaar.

Laat de cake afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt.

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.