Japanse salade met crispy tofu

Japanse salade met crispy tofu

Toen we een paar maanden geleden in Amsterdam waren, at ik bij saladebar SLA een Soba So Good salade. Deze was zo lekker, dat ik er zelf een variant op heb gemaakt thuis. Dit is nog steeds mijn favoriet van alle maaltijdsalades die ik tot nu toe heb gemaakt. Sowieso omdat ik gewoon erg van de Japanse smaken van miso en sesamolie in de dressing houd, maar ook de combinatie in zijn geheel is gewoon erg lekker.

Ingrediënten voor Japanse salade met crispy tofu

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 120 gram meergranen rijst
  • Een derde van een bloemkool (bij AH kun je ook een kleine bloemkool kopen. Dat is voldoende voor deze salade)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 zoete aardappel
  • 1 avocado
  • 40 gram edamame boontjes
  • Twee handjes verse spinazie

Voor de crispy tofu:

  • 200 gram tofu
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels maizena
  • 50 gram panko

Voor de dressing:

  • 15 ml water
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 flinke theelepel witte miso
  • 1 eetlepel vegan Zaanse mayonaise
Japanse salade met crispy tofu

Japanse salade met crispy tofu maken – Bereiding

De bloemkool en zoete aardappel gaan we roosteren in de oven, dus je kunt het beste hiermee beginnen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en meng deze met de sojasaus.

Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.

Vervolgens leg je de gemarineerde bloemkoolroosjes en de zoete aardappel blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak je ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Kook de meergranenrijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Ik kook deze altijd in de rijstkoker op het snelkookprogramma.

Maak de avocado schoon en snijd deze in dunne plakjes.

Meng in een aparte kom alle ingrediënten voor de dressing door elkaar met een garde. En zet dit apart.

Crispy tofu uit de Airfryer maken

Ondertussen gaan we crispy tofu maken. Laat de tofu goed uitlekken en dep deze droog. Vervolgens snijd je de tofu in blokjes en meng je deze in een kom met de sojasaus. Laat dit ongeveer 10 minuten staan, zodat de sojasaus goed kan intrekken.

Meng de maïzena door de tofublokjes en zorg dat alle blokjes goed bedekt zijn.

Vervolgens rol je elk blokje door de panko.

Bak de gepaneerde tofu blokjes in de Airfryer op 200 graden in 10 minuten gaar.

Japanse salade serveren

Verdeel eerst de meergranenrijst over 2 grote kommen. Voeg aan allebei een flinke hand met verse spinazie toe.

Schep in elke kom de helft van de geroosterde bloemkool en zoete aardappel.

Verdeel daarna de avocado en edamame boontjes over de kommen en voeg de crispy tofu toe.

Tot slot schenk je de dressing over de salades.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.