Cubaanse hamburgers met chorizo en gebakken ei

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een ‘wereldburger’ maakte voor op dit blog. Vorige week zag ik in het kookboek ‘The Cuban Table’ een recept voor Cubaanse hamburgers en dat inspireerde mij om zelf Cubaanse burgers te gaan maken. Ik heb het recept her en der wel aangepast naar mijn eigen smaak.

Bij de Cubaanse keuken denk ik vooral aan rijst, bonen, gebakken banaan. Toch zitten al deze ingrediënten niet in deze hamburgers. Het is een recept met Spaanse ingrediënten, zoals chorizo en knoflook. Maar ook met Britse ingrediënten, zoals Worcestershire saus. Kortom een burger die qua ingrediënten de invloed van Cuba’s koloniale verleden laat zien.

Ingrediënten Cubaanse burgers

Cubaanse burgersVoor 4 burgers heb je nodig:
4 hamburgerbroodjes
4 eieren

Voor de saus
4 theelepels olijfolie
1 ui
4 tenen knoflook
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijnpoeder
1 theelepel zout
Een klein blikje tomatenpuree
Hamburgerbrdodjes240 ml runderbouillon
2 eetlepels witte wijnazijn
Naar smaak, 1 of 2 eetlepels Worcestershire sauce

Voor de hamburgers
300 gram half-om-half-gehakt
100 gram chorizo, in kleine stukjes gesneden
1 ei
Paneermeel

Zelf Cubaanse hamburgers maken – Bereiding van de saus

Als eerste maak je de saus. Verhit twee eetlepels olijfolie in een steelpan en voeg de ui, knoflook, paprikapoeder, komijn en zout toe. Bak op middelhoog vuur tot de uien glazig worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar. Doe daarna de bouillon, azijn en Worcestershire saus toe en blijf goed doorroeren. Laat het geheel 5 minuten sudderen.

Laat de saus daarna even afkoelen en giet deze in een blender. Meng het tot een gladde, schenkbare saus. Zet de saus apart.

Cubaanse burgers maken

Nu gaan we de hamburgers maken. Doe het gehakt met de stukjes chorizo in een kom. Voeg het ei, 2 eetlepels van de saus die je gemaakt hebt en paneermeel toe. Kneed alles goed door elkaar. Vorm vervolgens 4 hamburgers van het mengsel.

Leg de hamburgers op een bord en laat afgedekt met folie een uur rusten in de koelkast. Zo krijgen de smaken de tijd om zich goed te ontwikkelen.

Cubaanse hamburgers grillen

Voordat je de hamburgers gaat bakken, verwarm je eerst de broodjes op de grill of in een grillpan. Ik gebruik hiervoor een elektrische grill. Zet de broodje opzij en bak vervolgens de hamburgers op de grill.

Ondertussen bak je in een koekenpan 4 spiegeleieren en verwarm je de overgebleven saus in een steelpannetje.

Als alles klaar is, kun je de hamburgers gaan opbouwen. Leg eerst de hamburgers op de bodem van de broodjes. Schep er dan een flinke lepel van de saus op en leg daarbovenop het spiegelei. Dek af met de bovenkant voor de broodjes.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie