Echte Italiaanse pasta bolognese

Italiaanse pasta bolognese

Een tijdje geleden zag ik een aflevering van het programma Keuringsdienst van Waarde over spaghetti bolognese. In deze uitzending bleek dat onze  spaghetti bolognese iets heel anders is dan wat Italianen Ragù alla bolognese noemen.

Groente voor spaghetti bologneseToen wist ik meteen dat ik hier een blogpost over wilde schrijven. Dit past namelijk precies bij wat ik met mijn blog probeer te doen. Gerechten uit landen waar ik ben geweest zo goed mogelijk namaken en de recepten met jullie delen.

Dus natuurlijk ga ik in dit artikel echte pasta bolognese maken, zoals de Italianen die kennen. Keuringsdienst van Waarde heeft het mij gemakkelijk gemaakt. Ze hebben op hun site een recept geplaatst van de Accademia Italiana della Cucina. Dit is een instantie die alle kennis rondom de Italiaanse keuken vastlegt. Op de website van de Accademia staan nog veel meer recepten die ik wil maken, maar eerst de pasta bolognese.

Ingrediënten pasta bolognese

Voor 2 personen

Ingrediënten pasta bolognese100 gram rundvlees
50 gram Pancetta
20 gram gele wortel
20 gram selderij
1 gele ui
200 gram gepureerde tomaten
Een half kopje droge witte wijn (of rode wijn)
Een half kopje volle melk
Wat bouillon, ik heb groentebouillon gebruikt
Olijfolie
Zout en peper

Recept pasta bolognese – Bereiding

Pasta-bolognese-makenSnijdt eerst het rundvlees en de pancetta fijn. Vervolgens snijd je ook de wortel, selderij en de ui in fijne stukjes.

Smelt in een braadpan de pancetta. Voeg daarna 3 eetlepels olijfolie toe en de wortel, selderij en ui.

Doe het rundvlees erbij, roer door en bak dit totdat het vlees bruin begint te worden.

Saus BologneseVoeg de wijn toe en wacht tot de wijn verdampt is. Je kunt ondertussen voorzichtig roeren. Het verdampen duurt ongeveer 8 tot 10 minuten.

Doe nu de gepureerde tomaten erbij in de pan. Laat het geheel met de deksel op de pan 2 uur zachtjes sudderen. Voeg indien nodig een scheutje bouillon toe.

Voeg aan het einde de melk toe om de zuurheid van de tomaten te verzachten.
Ragú alla bologneseBreng de saus op smaak met zout en peper.

Tip! Serveer bij deze Ragù alla bolognese tagliatelle. Italianen eten namelijk nooit spaghetti bij deze saus.

Geef een reactie